ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

HNK ZADAR

"Izbacivači" otvaraju atraktivnu i bogatu kazališnu sezonu

Autor: Nikolina Lucić

04.10.2023. 21:38

Foto: Luka Jeličić



Pred nama je još jedna bogata i zanimljiva kazališna sezona u režiji Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru, koja će, kao i svake godine ugostiti brojne renomirane domaće predstave i koncerte, ali i publici ponuditi nove premijere predstava i posebno bogat program 30. Zadarskog kazališnog ljeta i 10. Zadar jazz and Blues Festival. Ususret najavi nove sezone i prvoj predstavi “Izbacivači” Teatra Exit, razgovarali smo s ravnateljem Renatom Švorinićem i Nenom Ninčević – Mandić, koji su nam dali sve najvažnije informacije o novoj godini u zadarskom kazalištu.


Nova sezona


Ususret početku nove kazališne sezone 19. listopada s hit predstavom “Izbacivači” Teatra Exit, na daskama kazališta ponovno je zaigrala predstava “Obični heroji” u režiji Matijaža Latina. Slovenski redatelj Matjaž Latin je do sada režirao više od 90 kazališnih predstava u Sloveniji i Hrvatskoj. Područje njegova stvaranja su, uz kazalište, film i televizija, a uz režiju i gluma. Prva njegova suradnja s HNK-om Zadar bila je uspješna i nagrađena predstava “Ostavljam te” te nakon toga predstava “Tarzan” i “Hanibal podzemni”. Dramski tekst slovenskog svestranog umjetnika Roka Vilčnika, koji je napisao i dramu “Tarzan”, svojevrsna je crna komedija koja, kroz prizmu malog čovjeka koji se bori za preživljavanje, progovara o hrvatskoj zbilji u kojoj je sve na prodaju i gdje stjecanje profita predstavlja bit našeg postojanja.


“Izbacivači” su pak moderna i žestoka predstava puna dinamike, hip-hopa, rapa, trapa, glazbenih i plesnih brojeva koja istodobno zabavlja i upozorava, pokazuje i prokazuje. Četiri glumca igraju četvoricu izbacivača koji nam pričaju svoj prikaz noćnog života te igraju mnoštvo ženskih i muških karaktera. Nakon više od 20 godina od posljednje izvedbe najvećeg kazališnog hita devedesetih, predstave koja je u domaći teatar uvela temu noćnoga života i tada popularnih disco klubova te na precizan i satiričan način dočarala tadašnji noćni život Zagreba i kritički progovorila o problemima sazrijevanja tadašnje rock i techno generacije, a Teatar Exit potvrdilo kao novo potentno kazalište na hrvatskoj sceni. A što se događa s nama gotovo četvrt stoljeća kasnije? Jesmo li postali bolji? ! Je li nam društvo zdravije ili smo ostali više manje isti?! Možda smo, zapravo nazadovali? To su neka od pitanja koja se indirektno provlače kroz nove “Izbacivače”. Radnja predstave je smještena u isti milje ulice, kafića i noćnih klubova u kojima mnoštvo likova priča priču i o nekima od nas. A da biste na vrijeme osigurali svoje ulaznice, možete i u HNK-u uzeti pretplate koje su već i počele.


Izbor pretplata




– Već smo dobrano počeli s upisima studentske pretplate i već po sadašnjim podacima možemo najaviti kako nam raste broj pretplatnika, koji se mogu odlučiti za jedan od naša tri paketa; premijerne pretplate, koja obuhvaća šest predstava za 45 eura za naše postojeće i 60 eura za nove pretplatnike. Nadalje, tu je i mozaik pretplata koja obuhvaća sedam predstava za istu cijenu kao i premijerna, te na posljetku studentska pretplata, gdje imamo dva paketa. Prvi je naš standardni paket s četiri predstave i po jednom plesnom predstavom i koncertom, a druga, nova opcija za naše studente je odabir šest naslova po vlastitom odabiru i to sve za 35 eura, pojasnila nam je Nena Ninčević – Mandić, voditeljica marketinga HNK Zadar, najavivši kako će HNK i ove sezone producirati dvije nove premijere “Lolitu” i “Tatu”.



– Osim toga, naša nam se Žana Bumber i ove sezone vraća sa svojim glumačkim studijom i još dvije premijere koje će pripremiti sa svojim polaznicima. Drago nam je vidjeti kako “Studio” raste iz sezone u sezonu i privlači lepezu amatera svih dobi i profila, dodala je Ninčević – Mandić, istaknuvši kako u HNK-u imaju velikih problema s organiziranjem “Studija” zbog ogromnog interesa, tako da su čak morali i ograničiti broj sudionika kako bi se predstave mogle kvalitetno pripremiti i uvježbati.


– Predstava “Kredit” ponovno je na turneji, tako da Alena i Davor očekuje još jedna zahtjevna sezona gostovanja, no jako smo zadovoljni i ponosni, jer je publika tako dobro prihvatila našu originalnu predstavu, rekao je ravnatelj Renato Švorinić.


Velike obljetnice i premijere


– Pred nama je atraktivna i bogata kazališna sezona. Program za listopad već je izašao, a ostatak programa se naravno još kroji pa će i ostati tajnom, kazao nam je Švorinić, dodavši kako ih ove godine očekuje veliki zadatak organizacije 30. izdanja Zadarskog kazališnog ljeta i 10. Jazz and Blues Festivala. Velika su očekivanja i velika obveza nastaviti dugogodišnju tradiciju ova dva festivala.


– S radom na programu smo već počeli, no očekuje nas još jako puno posla, kazao je kratko Švorinić, najavivši izvrsne i bogate programe oba festivala, kojima će s ponosom obilježiti njihove okrugle obljetnice.


– Ono što možemo najaviti je premijera koju za “Ljeto” pripremamo s Kazalištem lutaka Zadar, no ostale detalje ćemo otkriti kada za to dođe vrijeme. Vjerujem kako ćemo opravdati vjernost i očekivanja naše publike i tako se odužiti ne samo njima već i našim kolegama i prijateljima koji nas prate sve ove godine, dodao je Švorinić.


Prva ovosezonska premijera je ona pomalo kontroverznog romana “Lolita” ruskog pisca Vladimira Nabokova u režiji Vinka Radovčića. Jedno od najvažnijih književnih djela druge polovice prošlog stoljeća, ponajprije je poznato po buri koju je izazvalo na tadašnjoj relativno konzervativnoj književnoj sceni te po tome što je prvi u naše rječnike uveo pojam žene – djevojčice.



Iako je prošlo gotovo sedamdeset godina od njegovog objavljivanja, aktualnost ovog romana ne jenjava. Priča o sredovječnom muškarcu koji gubi moralni kompas i pronalazi ljubav svog života u 12-godišnjoj djevojčici po imenu Lolita, prekršila je nebrojene konvencije i tabue. Njihov izopačeni odnos često se doživljava kao metafora za sudar starog i novog svijeta, oronule stare Europe i mlade i provokativne Amerike. Kultura otkazivanja, pitanje pristanka, autonomija djece i društvo koje pod krinkom slobode dvadeset prvog stoljeća opravdava svoje izrazito problematične težnje, samo su neke od teme koje problematizira ova predstava. Lolita nije predstava o grijehu, već saga o opsjednutosti, zaljubljenosti i samokažnjavanju.


Dobre suradnje


Predstava “Tata” u režiji Zorana Mužića i dramaturgiji mladog Zadranina Filipa Jurjevića, kojeg je zadarska kazališna publika već imala prilike upoznati kao scenarista komada “Prijatelji”, produkcije HNK Zadar i Teatra Rugantino, kojom je otvoreno 29. Zadarsko kazališno ljeto, temeljena na dramskom opusu Mate Matišića želi vrijeme koje je ukinulo dominantnu tradicijsku os sagledati iz perspektive razloga – zašto je to ukidanje bilo potrebno i koji su razlozi za to? Koje su posljedice? Predstava “Tata” će pokušati rasvijetliti postupke figure koja bi trebala po svojoj definiciji pružati sigurnost i osvjetljavati put naraštajima koji dolaze i koja je u velikoj mjeri zaslužna za svijet kakav ti naraštaji nasljeđuju, svijet kojem je početna točka ukidanje te figure. Nije tajna da dramski tekstovi Mate Matišića već više od tri desetljeća ukazuju na neuralgične točke društva, bilo da se radi o sudbini gastarbajtera, traumama privatizacije i tranzicijskog perioda, licemjerju crkvene institucije, ratnoj prošlosti i poratnoj stvarnosti, malograđanštini ili poziciji žena u dominantno muškom društvu. Uzevši to u obzir nije neobično da pričamo o možda najizvođenijem živom autoru na regionalnoj sceni, autoru koji uspješno secira vrijeme i društvo u kojem živi.