ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VRTIĆ NA OTOKU

"Manulica" u Kukljici provodi i program cjelodnevnog boravka mališana

Autor: Vesna Benić

28.10.2023. 15:56


Atmosfera, rad i broj djece u vrtiću nerijetko su pokazatelji života i živosti u nekom mjestu, a ako se radi o otoku, onda i pogotovo.
Posjetili smo stoga dječji vrtić »Manulica« u Kukljici i razgovarali s odgojiteljicom Anitom Mavra.


– Nema gužve u vrtiću »Manulica«, pohađa ga sasvim dovoljan broj djece za jedno malo otočno mjesto kakvo je Kukljica, premda je uvijek dobro došlo povećanje broja mališana. Trenutačno je u vrtiću i troje djece predškolske dobi.


Odgojiteljica Anita Mavra i Ines Kurić, v.d. ravnateljice “Manulice”


Jesenske teme


Općina Kukljica osnivač je Dječjeg vrtića »Manulica« javne predškolske ustanove, koja je osnovni nositelj Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi na području Općine Kukljica. Prethodnih godina vrtić se nalazio na katu općinske zgrade, a nove prostorije vrtića otvorene su 2019. i dvostruko su veće, moderno opremljene, prostiru se na otprilike 160 metara četvornih i mogu primiti dvadesetak mališana.
– Dugi niz godina radim kao odgojiteljica dječjeg vrtića »Manulica«. Kao što vidite ovo je novi prostor, veći, uredniji, ljepši, topliji i opremljeniji nego što je bio onaj u zgradi Općine. Znamo u kakvom je stanju zgrada Općine i otkada datira. Bio je novi prostor prijeko potreban za naše mališane. U vrtiću imamo poludnevni boravak, a godinu dana je otkada smo počeli raditi cjelodnevni boravak djece odnosno počeli smo raditi i cjelodnevni programom. To je program od deset sati od 6:30 do 16:30 sati popodne. Ovisno o tome koje su potrebe roditelja tako djeca i borave u vrtiću, objasnila je Mavra te dodala kako je tijekom njezinog rada kroz vrtić prošlo puno djece.


Mališani u lijepo uređenom vrtićkom prostoru


– Mada mi nemamo veliki broj djece, godišnje oko desetak djece, taj broj varira, nekada više nekada manje. Nekih godina smo znali imati 17 mališana, a nekada samo 8. Najčešće 12 do 13 djece bi pohađalo vrtić u dobi od tri do sedam godina, znači, imali bismo mješovitu skupinu djece. S djecom provodimo razne programe i aktivnosti. Kroz cijelu godinu imamo razne teme, ovisno o godišnjim dobima, ovisno o događajima u društvenoj okolini. Primjerice, trenutno se rade jesenske teme, obilježavali smo i Dane kruha, Dan jabuka i sl., kazala je Mavra te istaknula kako jako voli raditi s djecom.


Predstave, Karnevalić, Škrapić…
– Djeca su najbolja i rad s njima je jako zanimljiv, volim raditi s djecom, s njima je najugodnije. Djeca su otvorena, topla, iskrena, tako da s njima nema nekih problema. Danas smo pekli kolače. Mališani su izrezivali kalupima razne oblike kolača. Oni se jako vesele takvim aktivnostima i jako to vole, a na kraju krajeva poslije će i probati te kolače i to je trenutak koji se najviše iščekuje. Često idemo u kazalište mada prethodnih godina nismo mogli zbog pandemije, ali nadoknadit ćemo to na način da će sada kazalište doći tu kod nas. Dolazi nam Kazalište lutaka iz Zadra, zatim u studenom smo dobili jednu predstavu u akciji »Ruksak (pun) kulture« koja će gostovati kod nas. Za nas je to nešto prekrasno, otkrila je Mavra i dodala kako sudjeluju i na Karnevaliću u Zadru, na Škrapiću u Tkonu, nabrojila je Mavra i naglasila kako je program cjelodnevnog boravka mališana u vrtiću neophodan za roditelje koji rade.


Druženje, učenje i igra


– U vrtiću djeca čiji roditelji rade mogu boraviti kada god to roditelju treba. Meni osobno kao odgojiteljici ništa se nije promijenilo zbog cjelodnevnog programa. Radim svoj posao i odradim svoje sate. Financira nas osnivač Općina Kukljica uz neko minimalno sudjelovanje roditelja, ta naknada je smanjena do maksimuma, rekla je Mavra i dodala kako su sufinancirani i nekim malim iznosima od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, rekla je Mavra.


– U gradnju, uređenje i opremanje novog prostora Dječjeg vrtića »Manulica« te gradnju dječjeg igrališta utrošeno je 1.850.000 kuna. Dio novca, 73 posto, odnosno 1.350.000 kuna, stiglo je iz europskih i nacionalnih fondova preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te Zadarske županije, a 27 posto, odnosno 500.000 kuna, uložila je Općina Kukljica, istaknula je Mavra.


Još sportski program i engleski


Odgojiteljica Ines Kurić, vršiteljica dužnosti ravnateljice vrtića rekla je kako je izgradnja ovog novog vrtića bio važan projekt i prepoznavanje potrebe ulaganja u sustav predškolskog odgoja i obrazovanja. No, kako kaže, nije važan samo prostor premda je lijepo raditi u novim prostorijama dječjeg vrtića »Manulica« u Kukljici, već je bitno djecu što više voditi vani u šetnju ili u dječji park koji je uređen u sklopu vrtića.


Djeca se potiču na kreativno izražavanje


– Potrebno je da djeca borave na otvorenom prostoru, da se što više kreću. Mi imamo i predškolce koji su isto u sklopu redovnog programa, ispunjavaju radne listiće, vježbaju i uče svaki dan. Trebali bismo imati mogućnost i za sportski program, učenje engleskog jezika, ali, eto, nismo još to u mogućnosti. Predškolci su u redovitom programu. Nemamo posebnu grupu. Grupa je cjelovita, mješovita i oni rade sve što rade i djeca vrtićke dobi, ali ipak dodatno rade posebne zadatke potrebne predškolskom odgoju djece, pojasnila je Kurić i dodala kako je u vrtiću još zaposlena i Božica Mavra spremačica i servirka.


– U vrtiću imamo doručak, ručak, marendu. Ručak se u ljetnim mjesecima dostavlja od Konobe »Udica« iz Kukljice, a u jesenskom periodu sve do proljeća dostavlja »Stari dvor« iz mjesta Ugljan na Ugljanu, rekla je Kurić te zaključila kako se maksimalno trude da mališani u Kukljici imaju najbolje uvjete i programe za što ljepše i kreativnije djetinjstvo i razvoj.