Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zorić: Moramo kući, žene i djeca rade umjesto nas

28.02.2012. 23:00
Zorić: Moramo kući, žene i djeca rade umjesto nas


Prerađivači mlijeka oglasili su se priopćenjem u kojem odbacuju, kako kažu, neistinite navode mljekara prosvjednika o namjeri uvoza jeftinijeg mlijeka u Hrvatsku


Nakon punih petnaest dana koje su proveli na ulici, mljekari su jučer poslijepodne odlučili prekinuti prosvjed, dok će bitku protiv, kako ističu, “politike i krupnog kapitala za kojeg politika radi”, nastaviti sudskim putem, tužbama.
“Prekidamo, do daljnjega, jer problem nije riješen. Moramo se vratiti kućama, jer tamo umjesto nas rade žene i starci, maloljetna djeca, a to nije uredski posao, već danonoćan rad. Farme bez nas više ne mogu. Bitka, međutim, nije gotova, jer su ljudi u kreditima, pod hipotekama, očajni, a politika nam, očito, nije voljna pomoći. Dapače, ona radi u interesu krupnog kapitala”, kazao je nakon odluke o “povlačenju” Branko Zorić, jedan od vođa seljačke bune. S tužbama, kojima će tražiti, napominju, pravičnu otkupnu cijenu mlijeka, ići će prema mljekarama, ali i prema Ministarstvu poljoprivrede. Ono ih je na pravnu bitku i pozvalo prilikom posljednjih, neuspješnih pregovora u ponedjeljak.
Cijena nekonkurentna
Na upit jesu li farmeri, i koliko, izgubili unatrag petnaest dana zbog prosvjeda, Zorić odgovara da nisu, jer su njihove obitelji uspijevale održavati posao. Podsjeća ujedno na sporazum s mljekarama koji je potpisao tek manji dio farmera, dok ostali, oni koji su prosvjedovali, na njega neće pristati.
Prerađivači mlijeka – Meggle Hrvatska, Dukat, Vindija, Ledo, Zdenka, PIK Rijeka, Mljekara Bohnec i udruga Hrvatske male mljekare – oglasili su se priopćenjem u kojem odbacuju, kako kažu, neistinite navode mljekara prosvjednika o namjeri uvoza jeftinijeg mlijeka u Hrvatsku. Prerada hrvatskog mlijeka njihov je prioritet, napominju, farmere koji su prosvjedovali pozivajući da prihvate dogovor kojeg je dio njihovih kolega već prihvatio, a znači otkupnu cijenu mlijeka od 2,43 kune po kilogramu. Više od toga, napominju prerađivači, farmerima ne mogu ponuditi, jer je hrvatska otkupna cijena ionako nekonkurentna u EU.
“Loša cjenovna konkurentnost hrvatskog proizvoda posljedica je visoke otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj koja je dovela do pada domaćeg tržišta mlijeka, smanjenja izvoza te istovremenog jačanja uvoza jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Hrvatskom su mljekarskom sektoru nužne strukturalne promjene i postavljanje sektora na konkurentne i tržišne osnove, što podrazumijeva rješavanje nagomilane problematike koja u najvećoj mjeri leži u sektoru primarne proizvodnje mlijeka”, navode iz Croatiastočara – udruženja koje okuplja mljekarsku industriju. Cijene koje nude farmerima usklađene su s kretanjima otkupnih cijena u Njemačkoj i Francuskoj, koje u ukupnoj proizvodnji mlijeka u EU sudjeluju s gotovo 40 posto.
Prerađivači jedinstveni
I nije Dukat jedini koji tako razmišlja, kao što se to nastoji prikazati javnosti, zaključuju svi prerađivači mlijeka. Prerađivačka je industrija, kažu, jedinstvena u svojim stavovima. A zajednički je stav, napominju, da seljacima ne mogu narednih nekoliko mjeseci ponuditi više od 2,43 kune po kilogramu mlijeka – jedino ta cijena, napominju, omogućava nastavak otkupa mlijeka od farmera, unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda. To doprinosi smanjenju uvoza, stabilizaciji cijena mliječnih proizvoda i povećanju potrošnje domaćih mliječnih proizvoda, zaključuju.


Ne nasjedajte štetnim prijedlozima
“Pozivamo sve proizvođače mlijeka da promišljeno vode brigu o vlastitom poslovanju te da ne prihvaćaju i ne nasjedaju na, po vlastito poslovanje, štetne prijedloge rukovodstva HSUPM-a, poput obustave isporuke mlijeka ili blokada mljekara i prometnica”, poručuje mljekarska industrija.