Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarsko zaleđe korak bliže fondovima EU

Autor: Nives Rogoznica

12.12.2008. 23:00
Zadarsko zaleđe korak bliže fondovima EU

Foto: Marijan TOMACTrebaju samo formulirati svoje razvojne potrebe i koristi će imati svi, a prije svega stanovnici ruralnih područja, poduzetnici i obrtnici, športske, kulturne, ekološke i druge građanske udruge. Koristi će imati gradovi i općine, jer na ovaj način mogu dobiti i sredstva za ulaganje u infrastrukturu, kazuje Radoslav Bobanović, predsjednik Lokalne akcijske grupe za Zadarsku županiju
Biogradsko-pašmansko ruralno područje aktivno se priprema za pristupanje Europskoj uniji. Tijekom posljednjih godinu dana djelovanja Lokalne akcijske grupe (LAG) sastavljene od predstavnika lokalnih vlasti gradova Benkovca i Biograda na Moru te općina Lišane Ostrovičke, Polača, Pašman, Pakoštane, Stankovci, Sv. Filip i Jakov i Tkon, kao i predstavnika malih poljoprivrednih proizvođača, udruga čiji se članovi bave poljoprivrednom proizvodnjom i zadrugara, utvrđen je plan razvoja ovog pilot-područja.
Grčka za primjer
Biogradsko-pašmanski kraj jedno je od tri pilot-područja u Hrvatskoj u kojima su se, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, tijekom niza radionica održavanih od jeseni prošle godine, stvarale pretpostavke za implementaciju LEADER pristupa, a sve radi povlačenja financijskih sredstava iz, prvo pretpristupnih, a nakon pristupanja Uniji i strukturnih fondova.
LEADER pristup postoji u okviru projekta PHARE 2005 “Izgradnja institucionalnih kapaciteta i podrška provedbi SAPARD/IPA-RD programa u Hrvatskoj”. Pojednostavljeno, riječ je o poduzimanju niza koraka od strane lokalne zajednice koja, ako europski novac želi iskoristiti za vlastiti razvitak, mora donijeti Lokalnu razvojnu strategiju temeljenu na konsenzusu vlasti, civilnog sektora i malih poduzetnika i obrtnika.
Članovi Lokalne akcijske grupe razvojnu strategiju su, uz potporu konzultantske tvrtke Vakakis International, nakon niza sastanaka i radionica održanih u Biogradu, donijeli krajem ljeta. Ona će služiti kao podloga daljnjem djelovanju LAG-u kad je u pitanju apliciranje projekata prema fondovima EU.
LEADER pristup kod nas, gdje je uvriježeno da smjernice razvoja donosi Hrvatski sabor, predstavlja značajnu novost, budući da lokalno donesene strategije, što je “stara Europa” prepoznala prije gotovo dva desetljeća, na konkretniji način preslikavaju potrebe područja. LEADER pristup, koji u Europi postoji već 18 godina, donio je vidljive rezultate. Usmjeren je na poticanje ruralnih područja da otkriju nove načine tržišne konkurentnosti, zadrže mlade ljude ili ih stvaranjem radnih mjesta potakne na povratak u područja iz kojih potječu.
Primjer uspješno vođenog ruralnog razvitka u Grčkoj prezentiran je članovima lokalnih akcijskih grupa biogradskog, sisačkog i ozaljskog kraja na studijskom putovanju krajem rujna. Posredstvom LEADER-a, Grčka je u 18 godina iz europskih fondova povukla preko 800 milijuna eura uloženih u osiguravanje održivog razvoja ruralnih područja koja čine 63 posto površine ove zemlje i na kojima živi više od 2,2 milijuna ili 20 posto stanovništva. Do 2013. grčka ruralna područja planiraju povući još 392 milijuna eura.
– Odlazak u Grčku bio je studijskog karaktera s namjerom upoznavanja s projektima realiziranim kroz LEADER pristup od 1991. do 2008. Obišli smo gradove i mjesta na istočnoj obali Grčke, od Atene  do Soluna i posjetili pet LAG-ova. Upoznali smo se s organizacijom LAG-ova, načinom funkcioniranja i financiranja. Obišli smo i upoznali se s desetak razvojnih projekata, s ljudima koji vode te projekte. Riječ je o projektima obnove obiteljskih gospodarstava, unaprjeđenja poljoprivrede i stočarstva, vinarijama, radionicama u kojima se oživljavaju stari zanati ili izrađuju suveniri, obrađuje kamen i prerađuje vuna, zatim o uzgoju ljekovitih trava, proizvodnji konzerviranog voća i povrća, seoskom turizmu te projektima koji se bave mladima, ali i starijim građanima, kao i zaštitom okoliša. Posebno valja naglasiti da su svi projekti umreženi oko oživljavanja ruralnih sredina, zadržavanja stanovništva u brdsko planinskim naseljima, seoskim sredinama, a negdje i u gradskim, izvijestio je Radoslav Bobanović, predsjednik Lokalne akcijske grupe za Zadarsku županiju po povratku sa studijskog putovanja.
Poticanje poduzetničkog duha
– Stvaraju se nova radna mjesta, novi proizvodi ili se oživljavaju oni već zaboravljeni, uvode se inovacije u proizvodnju i na tržištu, stvara se nova vrijednost. LAG-ovi koji su se u nekim sredinama razvili i u Razvojne agencije za projekte ruralnog razvoja, su, bez infrastrukture, školstva i zdravstva, povukli više od 1 milijarde eura, dok su grčkoj vladi osigurali povlačenje koje prelazi desetak milijardi eura, kazao je Bobanović.
Članovi biogradsko-benkovačko-pašmanskog LAG-a već su u Ministarstvo poljoprivrede, koje u ovoj fazi hrvatskog puta prema EU ima funkciju posrednika, uputili nekoliko projekata usmjerenih na infrastrukturni, ali i poljoprivredno-turistički razvoj ove regije. Predstoji institucionaliziranje LAG-a kako bi ovaj, u funkciji razvojne agencije, bio u mogućnosti raspisivati natječaje za dobivanje sredstava fondova. U tu svrhu LAG će nakon registracije zaposliti nekolicinu stručnjaka koji će tražiteljima europskog novca olakšavati inače složen proces apliciranja, a njegova uloga očitovat će se i u davanju preporuka projektima usuglašenim s donesenom Lokalnom razvojnom strategijom.
– Da bi se te inicijative kvalitetno provele u djelo, nužno je provesti edukaciju koja će potaknuti poduzetnički duh i sinergiju, a to trebaju uobličiti, provesti i nadzirati osposobljeni stručni ljudi, profesionalci. Ljudski potencijal i resurs znanja tome dolaze na prvo mjesto. Jesmo li mi za to spremni? Jesmo!, optimističan je Bobanović.
– Benkovačko-biogradsko-pašmansko područje s gradovima Benkovcem i Biogradom, općinama Polača, Sv. Filip i Jakov, Stankovci, Lišane Ostrovičke, Pakoštane, Tkon i Pašman te s dvadesetak udruga, trgovačkih društava i zadruga čini  jednu od mogućih dvanaest do petnaest lokalnih akcijskih grupa na području Hrvatske i zapravo predstavlja prethodnicu u ispunjavanju zahtjeva Europske komisije kad je u pitanju rješavanje problema ruralnih sredina.
Ruralni razvoj
Naime, Ugovorom o osnivanju EU, još iz 1957. godine, Uredbom Vijeća EU iz 1991., 2005. i 2007. godine, sve zemlje članice EU i one koje pristupaju, moraju imati jedinstven pristup u poduzimanju mjera i aktivnosti oko razvoja ruralnih sredina. Moraju, naime, imati jasno izgrađen sustav poduzimanja mjera i inicijativa pri korištenju sredstava potpore iz fondova EU, navodi Bobanović, dodajući kako se ovih dana intenziviraju mjere u Vladi RH, potaknute upravo od strane Vijeća EU, radi ubrzavanja postupaka registracije LAG-ova, raspisivanja natječaja i poduzimanje mjera oko odabira i iznalaženja menadžera, osiguravanja poslovnih prostora te umrežavanje institucija zaduženih za ruralni razvoj.
Na benkovačko-biogradskom-pašmanskom pilot-području, prema mišljenju Radoslava Bobanovića, trebali su već jučer razmišljati o razvojnim i poduzetničkim projektima za koje će zatražiti novac iz fondova EU. Trebaju samo formulirati svoje razvojne potrebe i koristi će imati svi, a prije svega stanovnici ruralnih područja, poduzetnici i obrtnici, športske, kulturne, ekološke i druge građanske udruge. Koristi će imati i sami gardovi i općine, jer na ovaj način mogu dobiti i sredstva za ulaganje u infrastrukturu, kazuje Bobanović ističući kako u osmišljavanju poduzetničkog pothvata ne treba biti idejnih ograničenja osim onoga da mora doprinositi ukupnom održivom razvoju.
– LEADER pristup upravo traži i potiče inovativnost. On ne negira postojeće niti programe niti institucije već traži umreženost. Ne tako davno kada su se, primjerice, u Polači počele organizirati Međunarodne utrke konja ili Šokolijada u Ninu, neki zlobnici su kazali: koji je to sada cirkus. E, da je takvih cirkusa više, bar bi nam u nekim životnim stvarima bilo lakše, poručuje Bobanović.