Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vojna pomoć

Prvi španjolski Leopardi 2 krenuli prema Ukrajini

Autor: Hina

22.04.2023. 22:00
Prvi španjolski Leopardi 2 krenuli prema Ukrajini

Foto: ReutersŠpanjolska je poslala šest glavnih borbenih tenkova Leopard 2A4 Ukrajini u subotu, zajedno s 20 laganih oklopnih transportnih vozila, što je prva takva isporuka koju je Madrid obećao Kijevu u jeku ukrajinske borbe protiv ruske invazije.


Televizijske slike pokazale su tenkove, stariju varijantu naprednih njemačkih 2A6 tenkova, kako se ukrcavaju na brod u sjevernoj španjolskoj luci Santander.


Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares prethodno je najavio da će prvi tenkovi Leopard biti dostavljeni ubrzo.
Tenkovi Leopard 2A4 prije više od jednog desetljeća isključeni su iz aktivne službe u Španjolskoj, a od 2012. godine stoje u skladištu blizu Zaragoze.


Prije isporuke, detaljno su pregledani i testirani za uporabu u Ukrajini. U proteklih nekoliko tjedana, 55 Ukrajinaca obučeno je u Španjolskoj za upravljanje i popravke Leopard tenkova.


Dodatna četiri Leoparda 2A4 trebala bi biti dostavljena nešto kasnije.


Španjolska ukupno ima 347 tenkova Leopard. Od toga su 108 model 2A4, a 239 noviji model 2A6. Španjolska neće isporučiti nove i snažnije modele tenkova Ukrajini, već stariji tip 2A4.


Madrid je dosad odbijao slanje bilo kakvih novijih, naprednijih modela Ukrajini, tvrdeći da su potrebni njihovoj vojsci.


Prva španjolska dostava tenkova dolazi jedan dan nakon što je američki ministar obrane Lloyd Austin najavio američke planove o dostavi tenkova Abrams Njemačkoj u narednim tjednima kako bi se na njima trenirali ukrajinski vojnici.


Austin se sastao sa zapadnim saveznicima Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u američkoj vojnoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj u petak, a dostava oružja Ukrajini bila je središnja točka rasprave.