Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

EP u gimnastici

Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.

Autor: Hina

02.05.2024. 22:02
Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.

Foto: Mila Prpić/M. GRACIN

Sara Šulekić, Christina Zwicker i Riječanka Mila Prpić ostale su daleko od mjesta koja donose nastup u finalu po spravama



RIMINI Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo je u kvalifikacijama Europskog prvenstva koje se održava u talijanskom Riminiju, a najbliže finalu bila je Tina Zelčić koja je na gredi završila 12. Tijana Korent na preskoku je zauzela 17. mjesto dok su Sara Šulekić, Christina Zwicker i Mila Prpić bile daleko od mjesta koja donose nastup u finalu po spravama.


Tina Zelčić (21) već jako dugo uspijeva održati dobru razinu forme. Nakon svjetskih kupova u Dohi i Osijeku članica ZTD-a Hrvatski sokol i u Riminiju je odradila vježbu na koju može biti ponosna. Dobila je ocjenu 12.933 te ju je manje od desetinke dijelilo od finala, za Zelčić to je uvjerljivo najviša ocjena na velikim natjecanjima. Niska početna ocjena 4.9 značajno joj smanjuje izglede za borbu s najboljima jer gledajući samo ocjene za izvedbu u kvalifikacijama, od 127 djevojaka samo su tri imale manji odbitak – Talijanke Manila Espositoi Asia D’Amato te Belgijanka Maellyse Brassart. U poretku Zelčić je završila 12., no zapravo je 10., od četiri Talijanke koje su bile ispred samo dvije mogu nastupiti u finalu, tako Zelčić ima status druge rezerve.


“Mogu reći da sam stvarno zadovoljna, odradila sam svoju vježbu opet od početka do kraja bez ijedne veće pogreške. Kao što sam i najavljivala ako odradim svoju vježbu, da će ocjena biti otprilike 12.900 ili 13 bodova, što se i dogodilo. Sad nam ostaje poraditi na početnoj ocjeni vježbe, odnosno dići težinu vježbe. Trener Marko Brez i ja smo krenuli učiti novi saskok i kada ga ubacim u svoju izvedbu mislim da ću biti konkurentna za finala ovako velikih natjecanja”, rekla je Zelčić.




Tijana Korent na preskoku je “lovila” treći finale u karijeri na europskoj smotri. Čakovčanka je izvela svoje standardne skokove, prvi koji je bio na lošijoj razini koštao ju je boljeg plasmana. Završila je 17. s ocjenom 12.683.


“Nisam skroz nezadovoljna jer je konkurencija bila jaka i puno cura je skakalo preskok. Znam da mogu bolje, znam da je i plasman mogao biti bolji. Takav nam je sport, imamo samo jedan pokušaj i danas je bio takav dan. Sada se okrećem svjetskim kupovima u Varni i Kopru i nadam se da će tamo biti uspješnije”, izjavila je Korent.


Nakon naporne i duge sezone te borbe za Olimpijske igre u Parizu, Sara Šulekić u Riminiju nije bila na svojoj najboljoj razini. Na dvovisinskim ručama dobila je ocjenu 12.466 i završila na 49. mjestu.


Christina Zwicker nastupila je u višeboju, zauzela je 66. mjesto. Zagrepčanka je zbog ozljede osam mjeseci izbivala s međunarodnih natjecanja, a u kvalifikacijama najbolju vježbu odradila je na parteru gdje je “zaradila” ocjenu 11.833.


Za Milu Prpić je ovo bilo prvo seniorsko Europsko prvenstvo, 15-godišnja Riječanka nastupila je u tri discipline, preskočila je nastup na dvovisinskim ručama. Dobre nastupe Prpić je odradila na gredi gdje je dobila ocjenu 12.666 te na preskoku gdje je dobila dvije desetinke slabiju ocjenu.