ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

GRANICE NISU PROBLEM

Ugostitelji nisu zabrinuti zbog suspenzije Schengena: ‘Talijani i Slovenci nam dolaze usprkos graničnim kontrolama’

Autor: Alenka Juričić Bukarica

23.10.2023. 13:29
Ugostitelji nisu zabrinuti zbog suspenzije Schengena: ‘Talijani i Slovenci nam dolaze usprkos graničnim kontrolama’

Foto: Mateo LEVAKKako je to izgledalo s prvim danom uvođenja suspenzije Schengena… Ujutro iz Rijeke u smjeru Trsta već iza naplatnih kućica na autocesti Rijeka – Rupa hrvatska policija, a sa strane zaustavljen jedan kombi. Potom negdje iza Šapjana još jedna policijska patrola.


Na hrvatskoj granici nema nikoga, prolazi se bez zaustavljanja, na slovenskoj policija kontrolira, međutim, ne svakoga, prolazi se vrlo brzo.


Provjerili smo među ugostiteljima je li se novi granični režim osjetio, odnosno kakva se očekivanja po pitanju ponovnog vraćanja kontrola na granicama.
Ukidanje graničnih kontrola prije desetak mjeseci pokazalo se kao vrlo dobar impuls gostima iz Slovenije, a posebno iz Italije, koji su već prošle zime u većem broju dolazili na jednodnevne ili dvodnevne izlete u Istru i na Kvarner.


Jer sjesti u auto u Trstu, ne misleći kolika će kolona biti na granici, i otići na ručak ili neku manifestaciju, više nije nikakav problem.


A bez obzira na ponovno uvođenje Schengena, po cesti se dalo vidjeti talijanska vozila kako kao i inače idu prema Hrvatskoj.


Bit će, zov slobodnog vikenda i brojnih gastromanifestacija, jači je od najavljenih kontrola.


Kraći boravci


Sve u svemu, novi granični režim za sada nije donio zabrinutost među turističke djelatnike.


Stanislav Briškoski, predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije, kazao je da se trenutno ne vidi nekakav pad i da ne vidi potrebe za bilo kakvu zabrinutost oko eventualnih nedolazaka gostiju.


– A osim toga, bez obzira na to tvrdi li netko da smo poskupili ili ne, gosti i dalje traže našu destinaciju i našu gastronomiju jer prepoznaju kvalitetu koju nudimo. A da bi moglo biti negativnih reakcija gostiju, moglo bi, ali jasno da podržavamo sve mjere u smjeru sigurnosti.


Protočne granice, naime, znače jednostavnost dolaska i čim nekome tu jednostavnost na neki način uskratite, postoji mogućnost da će izbjeći dolazak. Ali, ponavljam, stvarno ne vidim da bi to moglo dovesti do nekog pada, kazao je predsjednik Ceha ugostitelja Istre, istaknuvši da je ulazak Hrvatske u šengenski prostor već u startu donio više jednodnevnih i dvodnevnih vikend izleta.


– Trend je, naime, da su se smanjili oni dulji, desetodnevni boravci, vacanze, a definitivno pojačali upravo dnevni i dvodnevni dolasci, što je odlično sad za posezonu, odnosno cjelogodišnji turizam.


Za zimski period su takvi kraći boravci jako dobra solucija. Samim time što su i Austrijanci i Slovenci sve više počeli ostavljati svoje brodove i kamp kućice u Istri pa ih uz slobodan prolaz na granicama, jasno, i češće dolaze obići, kazao nam je Briškoski istaknuvši da ipak ne bi bilo dobro da iduće godine sezonu dočekamo s kontrolama na granicama.


Psihološki efekt


Robert Marinčić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Udruženju obrtnika Opatija, također se složio s tim da u novom graničnom režimu ne vidi opasnost za pad dolazaka gostiju.


– Ne znam koliko će to utjecati na vikend turizam, pogotovo ukoliko je, kako govore, ograničenog trajanja. Trenutno na dolaske znatno više utječe vrijeme.


Vidimo da su i Kvarner i Istra krcati vikendom, vrijeme je popusta i nižih cijena tako da gosti dolaze, samo da je vrijeme dobro. Doduše, iako svi imamo osobne iskaznice, ta granica ipak napravi svojevrstan psihološki efekt.


Nekome se ne da razmišljati koliko će čekati na granici, ako iz Slovenije ili Trsta do nas želi »skočiti« na ručak. Jest da će netko odustati tjedan, dva, dok se ne vidi kako će to sve skupa ići, međutim, po meni će vrlo brzo sve opet dalje ići normalno, svojim tijekom, kazao je Marinčić dodajući da je s ulaskom Hrvatske u Schengen već zimi bilo nešto više muvinga, pogotovo što se tiče slovenskih turista.


Talijanska granična policija u šatorima


Na talijanskoj granici u jutarnjim satima još nije bilo karabinjera. U povratku su karabinjeri bili na Kozini s dva policijska vozila, jednim policijskim kombijem i niknuo je šator jer njihove su »kućice« izvan funkcije već desetljećima. U smjeru Hrvatske ni na talijansko-slovenskoj ni na slovensko-hrvatskoj granici nema kontrola, prolazi se normalno.