Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

VELIKI USPJEH

Detalji emotivne drame o proširenju Schengena

Autor: Hina

08.12.2022. 19:34
Detalji emotivne drame o proširenju Schengena

Foto: Vedran Karuza/NLČeško predsjedništvo i Europska komisija izrazili su zadovoljstvo i čestitali Hrvatskoj na velikom uspjehu nakon što je izglasana odluka o njezinu ulasku u šengenski prostor i izrazili razočaranje izostankom konsenzusa za Bugarsku i Rumunjsku.


“Čestitke Hrvatskoj na ovom velikom uspjehu”, rekao je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan. On je posebno pohvalio hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova i ministra Davora Božinovića.


“Napravili su veliki posao i na diplomatskoj razini i na našim bilateralnim sastancima. Imali smo odličnu suradnju i to je doista zajednički uspjeh hrvatskog ministra i češkog predsjedništva”, rekao je Rakušan.


Istaknuo je da je ovo veliki uspjeh i za češko predsjedništvo, pogotovo što Česi vole dolaziti u Hrvatsku pa je ovaj uspjeh važan i na unutarnjopolitičkoj razini.
“Naši se građani vesele dolasku u Hrvatsku bez graničnih kontrola sljedeće ljeto”, rekao je Rakušan.


Povjerenica: Vi to zaslužujete
Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson je zaželjela dobrodošlicu Hrvatskoj.


“Čestitam Hrvatskoj i njezinim građanima. Vi zaslužujete biti punopravna članica šengena, sada imamo odluku o tome i više ste nego dobrodošli”, rekla je Johansson.


Istodobno, oboje su izrazili razočaranje zbog izostanka konsenzusa za ulazak Bugarske i Rumunjske. Protiv obje zemlje bila je Austrija, a Nizozemska je podržala Rumunjsku, ali ne i Bugarsku.


“Lagala bih kada bi rekla da nisam razočarana. Dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske koji zaslužuju biti dijelom prostora slobodnog kretanja”, rekla je povjerenica Johansson.


Ona je rekla kako se nada da će te dvije zemlje ući u šengenski prostor do kraja mandata ove Komisije, što znači do jeseni 2024.


Njemačka i Luksemburg pokušale izvršiti pritisak


Ministar Rakušan je rekao da je zahvalan predstojećem švedskom predsjedništvu koje je reklo da će nastaviti raditi posao koje je započelo češko predsjedništvo i uvrstiti daljnje proširenje šengena među svoje prioritete.


Ministar Rakušan je, na pitanje novinara, je li postojala opasnost da zbog izostanka suglasnosti za Bugarsku i Rumunjsku dođe u opasnost i za konsenzus oko Hrvatske, odgovorio da je spriječio takve pokušaje.


“Nastojali smo spriječiti tu vrstu opasnosti”, rekao je Rakušan.


Prema diplomatskim izvorima, Njemačka i Luksemburg su pokušavali izvršiti pritisak na Austriju i Nizozemsku, tako što su govorili da treba pustiti sve tri zemlje ili nijednu, ali su na kraju od toga odustali.


Zašto se protivila Austrija?


Hrvatska je u četvrtak dobila zeleno svjetlo za ulazak u šengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.


Austrija, zabrinuta zbog porasta ilegalne imigracije, bila je protiv primitka obje zemlje, a Nizozemci su se usprotivili primitku Bugarske zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te također ilegalne imigracije.


Rumunjski premijer Nicolae Ciuca je rekao da je razočaran te da će njegova zemlja ponovo podnijeti zahtjev za prijem.


“Žao nam je i iskreno rečeno ne razumijemo kruto stajalište Austrije”, rekao je Ciuca.


Bugarski ministar vanjskih poslova je kazao da će njegova zemlja također ponovo pokušati ući u šengenski prostor.


“Bugarska neće posustati u pokušaju da uđe u Šengen, prostor bez putovnica”, rekao je Nikolaj Milkov.


“I dalje ćemo se za to čvrsto zalagati. Možda ćemo to pitanje moći ponovo potaknuti na samitu EU-a krajem mjeseca”, dodao je i izrazio nadu da bi ulazak Bugarske u šengen mogao biti odobren već u ožujku sljedeće godine.


Povjerenica: Dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske


Prije par dana, bugarski predsjednik Rumen Radev reagirao je na izjavu nizozemskog premijera Marka Ruttea koji je kazao da se bugarska granica može prijeći za 50 eura, podsjetivši ga da su nedavno upravo u zaštiti bugarske i europske vanjske granice poginula tri policajca.


“Umjesto da nam se pruži europska solidarnost, Bugarska je dobila cinizam”, napisao je Radev na Twitteru.


Njegovo razočaranje je danas podijelila i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.


“Građanima Hrvatske: dobrodošli i čestitamo. Građanima Rumunjske i Bugarske: zaslužujete biti punopravne članice šengena i imati pristup slobodnom kretanju (…) dijelim razočaranje s građanima Bugarske i Rumunjske”, rekla je Johansson.


Odluka mora biti jednoglasna


Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je rekao da se usprotivio prijemu tih zemalja zbog sigurnosnih pitanja.


“Pogrešno je da se sustav koji na mnogim mjestima ne funkcionira kako bi trebao u ovom trenutku proširuje”, rekao je Karner.


Podsjetio je da je ove godine Austrija zabilježila 100.000 ilegalnih prelazaka granice, uključujući 75.000 ljudi koji prethodno nisu registrirani u ostalim članicama šengena kao što bi trebali.


Odluka o novim članicama mora biti jednoglasna, tj. pristanak moraju dati 22 članice EU-a te također Lichtenstein, Island, Norveška i Švicarska. Ilegalna imigracija vruće je pitanje u EU-u od 2015. kada je preko Sredozemlja krijumčarskim lancima ušlo preko milijun ljudi.


UN tvrdi da je ove godine ilegalno u EU ušlo oko 145.000 ljudi, no Frontex, europska obalna i granična straža, navodi da je u prvih 10 mjeseci ove godine u Uniju ilegalno ušlo 280.000 migranata.