Sve što ste znali o maslinama – zaboravite. Kad uđete u maslinik »najboljeg maslinara među ginekolozima i najboljeg ginekologa među maslinarima« napast će vas rod kakvog vidjeli niste, i grane što se pod njim svijaju, pa s jednog stabla četiri sorte?! Umjesto cijevi za kap na kap zalijevanje na podu, ovdje su žbice što strše uvis jer ovdje se zaljeva orošavanjem. I beskrajni nizovi suhozida. I obilna trava pod maslinama. I kameni uzvišeni bazen u formi masline. I kamena kuća poput kažuna (pudarice) uvećanih dimenzija. I preko puta novo agroturističko zdanje što niče, a povod je ovoj, jednoj od milijun maslinskih priča koje će vam, uz znanstvenu podlogu, i pregršt strastvene ljubavi, ispričati dr. Ivica Vlatković, a ova je priča – agroturistička.
Agroturizam ulazi u maslinik Vlatkovića
– To će biti lijepa priča, kaže nam Ivica dok ogledamo kuću pod skelom koja se upravo oblaže u kamen jer sve mora slijediti tradiciju kraja i predaka.
– Želio bi da ovdje bude areal gdje će se moći doći, boraviti, uživati u okolišu, sudjelovati u branju, rezidbi, ili prehrani maslina ali i učiti i istraživati, da sutra razvijamo maslinarstvo na višoj osnovi. Da djeluje i kao edukacijski centar. Već su tri diplomca s Agronomije ovdje radila magistarski završni rad, a dolaze i grupe znanstvenika. I kroz program SAN financiran iz sredstava EU, u kojem se trenutno rade istraživanja na ovom masliniku, ljudi od znanosti i tehnologije i studenti dolaze, a moći će ovdje i boraviti, priča nam s puno strasti Ivica, zaljubljen u svetu hraniteljicu Mediterana, ali i naše posebnosti i tradicije:
– Puno možemo napraviti u maslinarstvu. Mi smo mali, tek 1% u svijetu proizvodnje maslinovog ulja. Ali kad Istrani i Dalmatinci preračunaju rezultat našeg nastupa na, prema mom mišljenju najprestižnijoj smotri i ocjenjivanju maslinovih ulja na svijetu, onda smo mi maslinska regija broj 1.. Govorim o New Yorku kao najvećoj smotri ulja iz cijelog svijeta gdje su uljari iz Istre i Dalmacije od 60 uzoraka za 45 dobili zlatne medalje, što je proporcionalno poslanom najveći postotak na svijetu, iznad Španjolske i Italije, kao dominantnih svjetskih proizvođača. I to je jedina smotra na koju posljednjih nekoliko godina idem i ubuduće mislim ići.
Tradicija i maslinska perfekcija u čaroliji Novigrada
Uz smještaj sa pet soba za 10 osoba, ovdje dolazi i kušaonica ulja.
– Dakle seoski odnosno agroturizam usmjeren kao i ulja, koja nastojim raditi ka perfekciji Prvotno sam napravio ovaj okrugli kameni objekt (koji se poigrava s povijesnim kažunima ili pudaricama, dakle poljskim kućicama), a i bazen je maslinski jer je oblika ploda masline, a stepenice što vode do njega su peteljka. Voda je prirodna nađena na preko 80 metara dubine, odnosno 23 m ispod razine mora. Ima 1% soli pa ne traži kloriranje. Naravno u centru ostaje onih 500 stabala maslina i 54 sorte i metode koje ovdje primjenjujem. Očekujem da će većina gostiju biti zaljubljenici u prirodu, prirodno i tradicije i koji će u ovom željeti sudjelovati.
Naokolo su suhozidi, dijelom popravljani stari, ovdje zatečeni, a značaja dio je novo podignut na tradicionalan način.
No, dodati je tome da smo u Novigradu, jednom od mojih favorita turističke budućnosti koji podsjeća, ali je puno slikovitiji i povijesnim pričama obdareniji od čuvenog Portofina. I tvrđava koja je zatočila i umorila Elizabetu Kotromanić, ugarsko-hrvatsku i poljsku kraljicu suprugu Ludovika Anžuvinca. Onog što pobjedi Mlečane i u oslobođenom Zadru sklopi Zadarski mir. Odnosno onu koja dade sačiniti škrinju sv Šimuna najvrjedniji dio Zlata i srebra Zadra, a u dinastičkim bitkama za ugarsko-hrvatski tron je zatočiše hrvatski velikaši predvođeni vranskim priorom Ivanom Paližnom. Po legendi je Elizabeta u zatočeništvu izvezla kraljevski plašt – «Planitu», koji se čuva u župnoj crkvi Sv. Marije. Kćerku Mariju uspio je spasiti suprug Sigismund Luksemurški.
No, tu je i ljepota prirode, tradicija ribarstva i novigradske dagnje iz jednog od najmanjih mora na svijetu Novigradsko, i nedaleko ušće i kanjon Zrmanje. A imanje je upravo nad tom Tvrđom odakle »puca pogled« na sve to.
Maslinsko čudo
O maslinama vam Ivica može pričati godinama, ali sve vam i prokazati. Sorte nabrojati zna samo on, a zašto je na naše Orkule nakalemio i četiri vrste i što je sve tu? Upamtio sam tek dio: Pendolino, Carolea, Coratina, Leccino, Picholine, Ascolana Tenera, Frantoio, Morocco Picholine, Cipressino, Chemlali, Moraiolo, Arbequina,Hojiblanca, Rosignola, Lechione, a Buže, Bjelice istarske, Drobnice, Puljke,.. već znate.
Kiša je upravo prekinula berbu. Na oko 4 tone ubranih s prepunih grana čeka još 5 do 6.000 kila. A maslinama grane klecaju pod rodom. Što je ovo?
– Rezultati navrćanja. Ove sam kupio, a bile su oblice iz doba završetka američkog građanskog rata 1865.. Sad je tu Morocco Picholine, otporne na paunovo oko. Ovo je Ascolana Tenera, Leccino i Chemlali. Kad su zajedno nacjepljene nemam problem oprašivača, a i drugačije se ponašaju, Vidiš tunisko alžirski Chemlali što erketivno raste u nebo. Tamo su deve jele grane stoljećima, pa se maslina obranila da je slala grane uvis iznad dosega deva. Tu su i španjolske, francuske, izraelske,.. sorte. Sve lišće što pada, i pokošena trava i grane koje malčiram ostavljam pod stablo za prirodni kompost, čemu onda dodam malo ovčijeg đubra. I travu na proljeće ostavim dijelom, a ne kao većina što oko maslina prave sterilno tlo. Tvrdim da trava ne može konkurirati maslini čiji su korijeni duboko, a čuva vlažnost.., i kreće beskrajna priča, u 20 godina učenja i medicinsko biološka razmišljanja stvorene riznica znanja.
Projekt SAN (Smart Agriculture Network)
Ležiš, a zvrcne ti mobitel i kaže – Ivice, list je suh, a na podu nema dovoljno vlage, temperatura je — i treba uz ovlaživanje i dohrana, pa planiraj do 9 h prije rasta temperatura. Onda pritisneš na mobitelu naredbu pumpi da krene i upišeš na tajmeru vrijeme, pa lagano kreneš put Novigrada nad Tvrđu u svoj raj.
Nije još, ali skoro će tako dr. Ivica Vlatković zahvaljujući projektu SAN raditi svoj čudesni maslinik.
Već ima nađenu vodu i spremnike, a vodu pokreće pumpa sa 150/litara u minuti, ukopane cijevi, pa u svaki drugi međured maslinika cijev od okitena, pa na svaku treću maslinu ide špaget, a na vrh sapnice koje izdrže pritisak do pet bara i stvaraju rosu prskajući krošnje masline u krugu do 15 metara. Kroz isti sustav ide uz vodu, dio dohrane, zaštita od štetnika i bolesti, a u slučaju požara i to.
Projekt »SAN – Smart Agriculutre Network« predstavlja pak projekt financiran iz EU i cjelovito rješenje koje će omogućiti stvaranje sustava za pametnu proizvodnju hrane baziranu na IoT (Internet of Things) konceptu te umjetne inteligencije s ciljem donošenja pravovremenih, preciznih i ispravnih odluka.
Maslinik Ivice Vlatkovića je unutra. Provode ga Elektrokovina plus d.o.o. i Odsjek za poljoprivredu Sveučilišta u Zadru sa dr. Zoranom Šikićem.
Prate se sve informacije u realnom vremenu, vezanih uz temperaturu (zrak, tlo), vlažnost (zraka, tlo), intenzitet svjetlosti i fotosinteze, vlažnost lista, dostupnost nutritivnih elemenata, kemijski sastav tla, količina korištene el. energije i vode, stanje spremnika vode, brzina i smjer vjetra, praćenje pojave i populacije štetnika te donošenje preporuka i/ili poduzimanje korektivnih akcija, te automatizacije procesa s ciljem stvaranja optimalnijih agrotehničkih uvjeta u razvojnim fazama masline.
Pa je sad tu metero stanica, list i deblo i krošnja i zemlja spojeni su računalno, sve se mjeri šalje u Zagreb odakle idu upute za akcije. Dio maslina spojen je na sustav, dio nije i uspoređuju se podaci. Na kraju će se znati koliko i kada i čega maslina stvarno treba.
New York NYIOOC kao jedino natjecanje
Na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u maslinovom ulju, njujorškom sajmu NYIOOC u rang najboljih svjetskih ulja Ivica ulazi već niz godina, zadnje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem Fortica – Coratina/Moraiolo a to je tek jedno od tamo uzetih zlata.
– Jedino gdje se poštuje kvalitete. Gino Celletti im je organizirao prvo natjecanje sa 1.000 najboljih uja mahom iz Italije i sucima kušačima odatle. Pa su mu zahvalili. Podijelili su zemaljsku kuglu i imaju internacionalni panel sudaca. Naše su dvije sutkinje, iz Italije ili Španjolske tri ili četiri, i tako iz cijelog svijeta. Slijepo kušavanje i utipka se broj u kompjutor..Može sudjelovati i mali predani proizvođač koji pošalje uzorke i deklarira proizvodnju, kao Bertoli kao svjetski proizvođač milijuna litara.
Šampionska ulja Ivica i četiri vrhunska proizvođača iz Dalmacije unificirali su. U crnoj kutiji u četiri bočice od 1 dl u restoranima sa zvjezdicama Michelina, a i suvenir pakiranja. Uz novigradsko tu su ulja s Dugog otoka, Šolte i Hvara.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira