Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

RADIONICE

U Gospiću održane radionice u sklopu projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“

Autor: Marin Smolčić

21.11.2023. 13:39
U Gospiću održane radionice u sklopu projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“

Foto: Marin SmolčićSlužba civilne zaštite održala je veliku akciju koja je  na edukativnim radionicama  okupila brojne učenike srednjih škola, kao i učenike viših razreda osnovnih škola s područja  Gospića. Projekt ima kraticu SROK, što znači Smanjenje rizika od katastrofa. Bila je ovo prigoda educirati mlade na koji način postupati u situacijama koje su se usljed klimatskih promjena počele učestalo događati. Organizatori radionica je Služba Civilne zaštite čiji nam je voditelj Joso Živković definirao osnovne zadaće ovoga Projekta.


-Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica. Ravnateljstvo civilne zaštite provodi Projekt „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ u sklopu kojeg educiramo i podižemo svijest djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Nositelj projekta je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.


Cilj Projekta je jačanje otpornosti zajednica na katastrofe. Uključivanjem djece i mladih, odgojno-obrazovnih i znanstvenih institucija u aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa stvaraju se temelji za daljnji razvoj i integraciju smanjenja rizika u sve dijelove društva. Ali, ne treba zaboraviti – smanjenje rizika od katastrofa nije samo posao državnih, regionalnih i lokalnih institucija, već je to posao svakog od nas. Očekivani rezultati projekta već su većim dijelom ostvareni: Izrađeni su i distribuirani edukacijski materijali o smanjenju rizika uključujući i priručnik za odgojno-obrazovne radnike u provedbi obrazovanja osnovnoškolske djece u području smanjenja rizika od katastrofa koji će biti dostupan i u online verziji. Nabavljeno je edukacijsko vozilo i edukacijski modeli simulacije katastrofe za aktivnosti jačanja svijesti učitelja, učenika i opće javnosti.
Provedena je edukacija učitelja odabranih pilot škola koje su opremljene modelima katastrofa te su testirale priručnik i educirale svoje učenike u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, Zbog velikog broja sudionika ovih radionica one su se održale u nekoliko navrata, uz sudjelovanje po jednog razreda, rekao nam je voditelj Službe civilne zaštite Joso Živković.


Današnje radionice otvorila je pročelnica Službe civilne zaštite Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, dok su mnoštvo vježbi i simulacija djelovanja u stvarnim situacijama pokazali brojni timovi službi za žurna djelovanja: HGSS, Crveni križ, policija, vatrogasci i Hitna medicinska pomoć. U sklopu Projekta organizirana je i nacionalna kampanja „Usvoji znanja da šteta bude manja“ koja se upravo provodi diljem zemlje. Cilj kampanje je svima predstaviti alate pribavljene kroz Projekt te javnost navesti da se upozna s mogućim prijetnjama u svom okruženju.