Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

JAČANJE SUSTAVA

Otocima 25 milijuna eura za prilagodbu klimatskim promjenama

Autor: Hina

21.11.2023. 12:30
Otocima 25 milijuna eura za prilagodbu klimatskim promjenama

Foto: Arhiva ZLMinistarstvo  regionalnog razvoja i fondova EU najavljuje da će iz 400 milijuna eura osiguranih za jačanje sustava civilne zaštite, 25 milijuna eura biti namijenjeno hrvatskim otocima za prilagodbu klimatskim promjenama.


Hrvatskim otocima bit će usmjereno  25 milijuna eura za prilagodbu klimatskim promjenama i upravljanje rizicima povezanima s klimom, kao što su požari, oluje i suše, rečeno je Hini u ministarstvu.


Radi jačanja sustava civilne zaštite, idućih tjedana bit će objavljeni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavu helikoptera za spašavanje, vatrogasne opreme kao i opreme za razminiranje.
Provedba projekata vrijednih 400 milijuna eura do 2029. godine obuhvaća razvoj sustava video nadzora i ranog otkrivanja požara, te ulaganje u obranu od poplava, posebice nastavak projekta obrane od poplava na karlovačko-sisačkom području.


Planirano je investiranje u uspostavu regionalnih središta civilne zaštite, a radi se o izgradnji središta civilne zaštite u Varaždinu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu.


U Strategiji upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine predviđena su 82 projekta vrijednosti 1,8 milijardi eura, ističe Ravnateljstvo civilne zaštite.


Ravnateljstvo je trenutno angažirano na provedbi projekata u vrijednosti od 300 milijuna eura, a planirano je još 200 milijuna eura.


Radi se o projektima unaprjeđenje sustava za rano upozoravanja, razminiranje, izgradnju Nastavnog nacionalnog središta Civilne zaštite (CZ), stavljanje u funkciju novog Operativnog centra CZ-a, modernizaciju informacijsko-komunikacijskog sustava CZ-a, izjednačavanje mogućnosti osoba s  invaliditetom, zaštitu kulturne baštine i otpornost kritične infrastrukture.


Također je planirana nabava vozila, plovila i opreme za pripadnike Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje iz ruševina i vode, snabdijevanje vatrogasaca s potrebnim vozilima, plovilima i zaštitnom opremom, kao i nabava edukacijskog vozila – simulatora potresa.


Osigurano je 105 milijuna eura za daljinski upravljane sustave za kemijsku, biološku radiološku ili nuklearnu dekontaminaciju i borbu protiv prekograničnih prijetnji zdravlju, te nabavu kontejnera i šatora za smještaj 1000 ljudi.


To su dodatni kapaciteti EU-a za odgovor na izvanredne događaje, a bit će na raspolaganju Hrvatskoj u slučaju potrebe pružanja međunarodne pomoći.