Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Svjetska premijera Adriane 36

20.10.2010. 22:00
Svjetska premijera Adriane 36


U sklopu otvaranja 12. BBS-a, upriličena je svijetska premijera Adriane 36, novog SAS Vektorovog plovila. Nakon što je nazočne pozdravio direktor SAS Vektora Denis Vidaković, o plovilu je govorio projektant Nikola Orešković iz Brodarskog instituta u Splitu. On je istaknuo zadovoljstvo izvedbom broda jer danas dosta rijetko u svijetu da se finalni proizvod poklopi s nacrtima projektanata.
– Htjeli smo napraviti brod dužine trupa 10 metara, poludeplasmanac, da bude širok i da na njega možete smjestiti tri kabine u jednoj varijanti. Također smo željeli da ima stajaću visinu, a to su gotovo nemogući zadaci, jer je krajni cilj broda da bude lijep. Šalu na stranu, najbitnija karakteristika jest da je unatoč kratkoj liniji i velikoj širini, brod poludeplasmanske forme, vrlo malog krmenog vala, ali i vrlo brz. Također, za ovako mali brod stvorene su tri inačice unutrašnjosti, pa je proizvođač sad u stanju za jednu investiciju napraviti tri inačice Adriane 36. To u teoriji znači da se može imati tri vrste kupaca ovog plovila, rekao je Orešković.
O značaju Adriane 36 između ostalih, govorio je tajnik županijske gospodarske komore Denis Ikić, koji je rekao da je unatoč recesiji SAS Vektor izgradnjom Adriane 36 pokrenuo novi investicijski ciklus, a uskoro bi se trebalo izvršiti i preseljenje u nove pogone u industrijskoj zoni Grabi.
Od zanimljivosti ističe se trup iz stakloplastike izveden u sendvič konstrukciji s ekspandiranim PVC-om iznad vodene linije, ručno laminiran sa zaštitni slojevima otpornog GELCOAT-a i kemijski otporne izoftalne smole. Dužina broda preko svega je 11,82, pokreću ga dva Yanmara s po 150 “konja”.