ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DAR UMJETNIKA

Na Viru održana izložba "Sv. Josip, zaručnik BD Marije"

Autor: Nikolina Lucić

08.05.2024. 21:55
Na Viru održana izložba

Foto: Osobna arhiva



Na otoku Viru u vjeronaučnoj dvorani, župnog ureda Sv. Jurja i to u čast sv. Josipa radnika otvorena je likovna izložba slikara “Hrvatske udruge kreativnih amatera” (HUKA) iz Zagreba s kojom je prikazan život i djelo sv. Josipa. Udruga je pod umjetničkom palicom slikarice Verice Kovač. Na izložbi je sudjelovalo 15 likovnjaka koji su svoje radove darovali Župi sv. Jurja. Radovi su nastali 2023. i 2024. godine na likovnoj koloniji koju već niz godina organizira župnik don Jure Zubović. Pri samom svečanom početku programa, domaćin don Jure Zubović, sve prisutne je pozdravio toplim riječima dobrodošlice, a za tu prigodu je i napisao osvrt o izložbi.


Zaštitnik očeva i obitelji


– Dugo je u meni rasla želja da vas svojim skromnim doprinosom počastim ovom izložbom u čast glavnog zaštitnika svih Hrvata, očeva i obitelji. Godinu i pol dana spremamo otvorenje ove izložbe: od jedne jutarnje duge šetnje župnim vrtom, rančem sv. Jurja i meditacijom u masliniku te pozivom gospođa Kovač, Vovk, Bizjak koje su podržale ovaj san. Ovo je korak mali i jedinstven, uz platno, kist i slikare laike, već 5. jubilarna grupno – samostalna izložba: dar župi i prijateljima Vira, Dekanatu i Nadbiskupiji nekolicine autora, samoukih stvaratelja iz udruge HUKA-a iz Zagrebačke Dubrave, Knežije, Črnomerca… do Zadra i Novalje.


Zahvalan sam HUKA- a i voditeljici Verici Kovač. Također, i Branku Antunoviću iz Perušića Donjeg, prijatelju Mladenu Barabi iz Paljuva, prijateljima od Obrovca, Knina i Kljaka do Šibenika, Splita, dragog nam Zadra i voljenih Bibinja, rekao je don Jure.




Prisutnima se obratila i predsjednica HUKA-a, Verica Kovač.


– Suradnja udruge i svećenika don Jure traje od 2018. godine kada smo za njegovu župu Pakoštane proveli Prvu likovnu koloniju Pakoštane te 2019. drugu, a nakon toga likovne kolonije u župi Vir. Od tada pa do danas suradnja je stalna, bogata, raznovrsna i služi na obostrano zadovoljstvo, ali najviše za život cijele župe. Tijekom pet godina napravljeno je više od 500 slika, stotinjak raznih radionica za župljane Pakoštana i Vira, rekla je Kovač.


Otvorenje izložbe je virski svećenik prepustio svom kolegi don Kreši Ćirku, župniku iz Župe sv. Josipa u Obrovcu i Medviđi, koji je nadahnutim prikazanjem života i značaja sv. Josipa za sve nazočne oplemenio otvorenje izložbe.


Šutnja koja govori više od riječi


– Hodajući galerijom njegova života naći ćemo tek nekoliko slika koje više skrivaju nego li govore. Čak pred njima samo i trebamo šutjeti. U biti najprikladniji govor sv. Josipa jest upravo šutnja koja govori više od riječi. Jer kako govoriti o ocu čije dijete nosi gene cijeloga svijeta, kako govoriti o suprugu u kome svaka žena pronalazi muža, kako govoriti o bratu koga su se braća odrekla, a svakom suputniku brat je postao.


Put kojim kroče hodočasnici svetog Josipa popločan je poniznom poslušnošću koju samo “Sanjari sv. Josipa” mogu odvažno prihvatiti, rekao je don Krešo.


Otvorenje izložbe dodatno je obogaćeno i pjesničkom večeri, pjesnika iz više mjesta Zadarske i drugih županija, koji su svojim lijepim pjesmama uvelike uljepšali večer, a to su: Branko Antunović, Mladen Baraba, Višnja Modrić, Slavica Maričić, Ana Ojdanić, Ljiljana Jerončić, Marija Ivoš.


Sve je završeno bogatom zakuskom i ugodnim druženjem. Vjeronaučna dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta. Slike su izložene u vjeronaučnoj dvorani župnog dvora i otvorene su za javnost tijekom cijelog dana, a podijelit će se besplatno.