Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Korupcijski skandal

Sudbina Eve Kaili "u rukama" je suda u Belgiji

Autor: Hina

22.12.2022. 11:44
Sudbina Eve Kaili

Foto: ReutersBelgijski sud odlučit će u četvrtak hoće li zadržati bivšu potpredsjednicu Europskog parlamenta u pritvoru do suđenja zbog navodnog primanje mita katarskih lobista, u sklopu korupcijskog skandala koji potresa europske institucije.


Grkinja Eva Kaili, četrdesetčetverogodišnja bivša televizijska voditeljica koja je smijenjena s položaja potpredsjednice Europskog parlamenta nakon policijskih racija prošloga mjeseca, postala je najistaknutije lice korupcijske afere.


Jedan od odvjetnika grčke eurozastupnice Mihalis Dimitrakopulos rekao je novinarima u Bruxellesu da se ona osjeća jadno i “zabrinuto”, potresena “izdajom” njezina partnera i suoptuženik Francesco Giorgi.
“Stvari su teške, ali imamo vrlo jake pravne argumente za oslobađanje”, rekao je, pojasnivši kako ne postoji opasnost da će Kaili pobjeći te da “nije u poziciji da uništiti dokaze”.


Kaili je uhićena 9. prosinca kada je belgijska policija pretragom brojnih adresa pronašla 1,5 milijuna eura u gotovini.


Ubrzo je optužena i od tada je u pritvoru.


Među osumnjičenima su još tri osobe. Partner grčke europarlamentarke, čelnik nevladine organizacije koja je navodno korištena za usmjeravanje mita te bivši europarlamentarac koji je postao lobist. Svi spomenuti su Talijani i uhićeni su.


Njih troje i Kaili optuženi su za korupciju, pranje novca i udruživanje u kriminalnu organizaciju.


Belgijski sudac odobrio je uhićenje i pritvaranje Kaili na temelju toga što je navodno uhvaćena s velikom količinom gotovine i zbog čega se nije mogla pozvati na zastupnički imunitet.


Eurozastupnica negira da je primala novac od Katara u zamjenu za utjecaj na odluke koje se tiču te zemlje u Europskom parlamentu.


Katar također poriče optužbe za podmićivanje i upozorava da bi nastavak povezivanja zaljevske zemlje sa skandalom mogao “negativno” utjecati na veze s EU-om i opskrbu plinom.


Ročište iza zatvorenih vrata


Ročište u četvrtak održano je iza zatvorenih vrata, a odluka se očekuje kasnije u četvrtak, prema belgijskim tužiteljima i belgijskom odvjetniku grčke eurozastupnice.


Grčka je otvorila vlastitu preliminarnu istragu o korupciji i pranju novca.


Spomenuto je ročište održano odvojeno od ročišta za preostalih troje osumnjičenih koji su se pojavili pred sudom 14. prosinca.


Tada je sud odredio da Giorgi i bivši eurozastupnik Pier Antonio Panzeri ostaju u pritvoru.


Šefu nevladine organizacije, Niccolo Figa-Talamanca, određeno je da nosi elektroničku narukvicu za praćenje kretanja, ali je to suspendirano nakon žalbe.


Grčki odvjetnik Eve Kaili kazao je 13. prosinca kako će se ona “boriti da dokaže svoju nevinost”.


Dodao je da Kaili nije znala za gotovinu pronađenu u njezinu domu. Riječ je o 150 tisuća eura prema izvoru iz belgijske policije.


Njen belgijski odvjetnik Andre Risopoulos kazao je belgijskim novinama Le Soir da odlučno negira da je Grkinja “djelomično priznala” krivnju.


On je odbacio navode po kojima je Kaili priznala da je zatražila svoga oca da ukloni gotovinu pronađenu u njezinom domu.


Otac grčke eurozastupnice bio je u pritvoru dva dana nakon policijskih racija, ali je onda pušten.


Panzerijeva supruga i kći uhićene su u Italiji prema europskom nalogu, a mogle bi biti izručene Belgiji u siječnju.


Policija je također pronašla 750 tisuća eura u koferu oca Eve Kaili, dok je 600 tisuća eura pronašla u domu Panzerijevih.


Vođa međunarodnog sindikata Luca Visentini rekao je u utorak da je primio 50.000 eura od Panzerijeve nevladine organizacije Fight Impunity.


Kazao je da je taj novac bio namijenjen njegovoj kampanji za mjesto glavnog tajnika Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC).


Visentini je priveden u sklopu racija belgijske policije. Kasnije je pušten, ali se i dalje vodi kao osumnjičeni.


Sindikalni odbor suspendirao ga je u srijedu do interne istrage.