Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

AFERA U EU PARLAMENTU

Metsola: Nitko neće proći nekažnjeno

Autor: Hina

12.12.2022. 20:12
Metsola: Nitko neće proći nekažnjeno

Foto: ReutersNišta se neće “gurati pod tepih”, poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamneta Roberta Metsola, nakon što su belgijske vlasti uhitile i optužile za korupciju potpredsjednicu Europskog parlamenta Evu Kaili.


Belgijski sudac optužio je u nedjelju četiri osobe zbog navodnog primanja novca i darova od zaljevske zemlje u svrhu utjecanja na odluke Europskog parlamenta. Policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca a među uhićenima je  i potpredsjednica EP-a Eva Kaili iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.


Kaili su u međuvremenu zbog povezanosti s istragom oduzete sve ovlasti, a grčka socijalistička stranka PASOK i klub socijalista u EP-u grčku eurozastupnicu su izbacili iz svojih redova.
“Nitko neće proći nekažnjeno”, rekla je Metsola otvarajući plenarnu sjednicu Europskog parlamenta u Strasbourgu i ustvrdila da se aferom, uz Europski parlament, pod napadom “našla i europska demokracija”. “Ovi zloćudni akteri, povezani s autokratskim trećim zemljama, navodno su instrumentalizirali nevladine organizacije, sindikate, pojedince, pomoćnice i članove Europskog parlamenta u nastojanju da sebi potčine naše procese, no njihovi su zlonamjerni planovi propali”, rekla je čelnica parlamenta.


“Pokrenut ćemo reformski proces da vidimo tko ima pristup našim prostorijama, kako se te organizacije, nevladine organizacije i ljudi financiraju, kakve veze imaju s trećim zemljama, tražit ćemo više transparentnosti u vezi s tim. Ispitat ćemo susrete sa stranim akterima i onima koji su s njima povezani”, poručila je Metsola i najavila jačanje sustava “zviždača”.


Belgijski tužitelji su rekli da su mjesecima sumnjali da zaljevska zemlja pokušava utjecati na odluke u Bruxellesu. Izvor upoznat sa slučajem rekao je da se radi o zemlji domaćinu Svjetskog nogometnog prvenstva, Kataru. Katarski dužnosnici zanijekali su optužbe o mogućim nedjelima.


Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.


Iratxe Garcia Perez, čelnica kluba socijalista S&D kojem pripada u optužena grčka zastupnica, rekla je na otvaranju sjednice da su ovo “crni dani za europsku demokarciju” i njenu parlamentarnu skupinu te najavila punu suradnju u istrazi.


Belgijski tužitelji su rekli da su također pretresli dom još jednog eurozastupnika u subotu, no nije objavljeno o kome je riječ. Član Belgijske socijalističke stranke, Marc Tarabella potvrdio je da se radilo o njegovom domu i da su mu oduzeti računalo i mobitel.