Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ESKALACIJA

Sjeverna Koreja ponovno ispalila balističke projektile uz obalu Japana

Autor: Hina

20.02.2023. 07:38
Sjeverna Koreja ponovno ispalila balističke projektile uz obalu Japana

Foto: ReutersSjeverna Koreja ponovo je u ponedjeljak u more uz obalu Japana ispalila balističke projektile, zaoštrivši napetosti na Pacifiku, potaknute naizmjeničnim sjeverokorejskim testiranjem oružja i vojnim vježbama Južne Koreje i njezinih saveznika.


Pjongjang učestalo testira oružje, posebno interkontinentalne balističke projektile, unatoč sankcijama međunarodne zajednice, a nova vlada u Seulu odgovara intenzivnijim zajedničkim vojnim vježbama s glavnim saveznikom SAD-om.


Nakon najave novih vježbi Sjeverna Koreja ispalila je u petak u more uz zapadnu obalu Japana interkontinentalni balistički projektil. Južna Koreja i SAD odgovorili su u nedjelju zajedničkom vježbom vojnog zrakoplovstva, a SAD je zajedničke vojne vježbe organizirao i s Japanom.
Nakon nedjeljnih vojnih vježbi utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una Kim Yo Jong upozorila je da se prisutnost američkih strateških vojnih kapaciteta na Korejskom poluotoku ne bi trebala pojačavati.


“Pažljivo proučavamo utjecaj (tih kapaciteta) na sigurnost naše države”, rekla je Kim Yo Jong u izjavi. “Koliko ćemo često koristiti Pacifik kao poligon za vježbu ovisit će o karakteru poteza američkih snaga”, dodala je.


U ponedjeljak Pjongjang je ispalio dva balistička projektila, izvijestila je južnokorejska vojska. Sjevernokorejski mediji potvrdili su da su iz višecjevnih raketnih bacača ispaljena dva projektila na ciljeve udaljene 395 odnosno 337 kilometara.


“Višecjevni raketni bacač od 600 mm, mobiliziran za ispaljivanje… služi kao platforma za taktičko nuklearno oružje” i može “paralizirati” pistu neprijatelja”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.


Japansko ministarstvo obrane objavilo je da su projektili pali u more izvan japanske isključive ekonomske zone.


“Niz poteza Sjeverne Koreje, uključujući opetovano lansiranje balističkih projektila, ugrožava mir i sigurnost Japana, regije i međunarodne zajednice”, poručilo je japansko ministarstvo.


“Japan je uložio oštar prosvjed i žestoko osudio Sjevernu Koreju”, dodali su.


Zasada nema dojava o oštećenju brodova ili zrakoplova. U novom dokumentu o obrani Južna Koreja nazvala je sjevernog susjeda “neprijateljem”, prvi puta u šest godina, signalizirajući opetovano zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu.


Dvije zemlje tehnički su još u ratu, od 50-ih godina prošlog stoljeća, budući da Korejski rat nije završio mirovnim sporazumom već primirjem. Sjeverna Koreja “definirala nas je u prosincu 2022. kao ‘neospornog neprijatelja’”, piše Seul u Bijeloj knjizi o obrani koja je službeno objavljena prošli tjedan.


“Posljedično, sjevernokorejski režim i vojska … naši su neprijatelji”, stoji u tekstu.


Japan traži sjednicu Vijeća sigurnosti


Japanski premijer izjavio je da je zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, a novinska agencija Jiji izvijestila je da će biti održana u ponedjeljak navečer, u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu.


Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric pozvao je Pjongjang “da odmah obustavi eventualne nove provokativne poteze” zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti i da nastavi dijalog o denuklearizaciji.


Američko indo-pacifičko zapovjedništvo izjavilo je da najnoviji slučaj sjevernokorejskog lansiranja projektila ne predstavlja izravnu prijetnju, ali je naglasilo da sjevernokorejsko nezakonito naoružanje narušava stabilnost. Stožer južnokorejskih oružanih snaga osudio je lansiranje, istaknuvši da je posrijedi “ozbiljna provokacija” koja mora odmah prestati.


Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je sankcije za četiri državljana Sjeverne Koreje i pet kompanija, naglasivši da je mjere uvelo brzinom bez presedana.


“Naša vlada jasno je dala do znanja da će provokacije Sjeverne Koreje definitivno imati svoju cijenu. Njezine opetovane provokacije rezultirat će jačanjem južnokorejsko-američkog mehanizma odvraćanja i snaženjem globalne mreže sankcija”, poručilo je ministarstvo u priopćenju.