Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TEŠKE RIJEČI

Nastavlja se sukob dvojice Hrvata u Beogradu, ministra Žigmanova i ambasadora Biščevića

Autor: Dražen Ciglenečki

10.01.2023. 09:22
Nastavlja se sukob dvojice Hrvata u Beogradu, ministra Žigmanova i ambasadora Biščevića

Foto: iStock/Kovačević/Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELLTomislav Žigmanov, vodeći političar Hrvata u Srbiji, i hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević i prošle godine su javno vrlo žustro polemizirali.


Bilo je to sve samo ne uobičajeno, ali Žigmanov tada još nije obnašao nikakvu državnu dužnost. Međutim, u međuvremenu je on u srpskoj Vladi preuzeo resor ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga, a svoj rječnik u odnosu na Biščevića nije promijenio.


Štoviše, moglo bi se ustvrditi da je Žigmanov i pojačao optužbe na Biščevićev račun. Jer, u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u našem listu ministar Žigmanov je, uz, kako je kazao, sav rizik da »ponovo strada«, ocijenio da veleposlanik Hrvatske u susjednoj državi djeluje »s pozicija političkog Jugoslavena, kojem je ideologija bratstva-jedinstva okvir za izgradnju odnosa spram Republike Srbije, a mjesne Hrvate u tom kontekstu uopće ne prepoznaje«.
Biščević je, konstatirao je Žigmanov, zajedno s generalnim konzulom Velimirom Plešom »mahnito i do opsjednuća« radio na tome da se njega makne s položaja glavnog političkog predstavnika Hrvata u Srbiji.


Zrinjevac šuti


Pritom se veleposlanik, izjavio je Žigmanov, služio »onim čemu se osamdesetih godina izvrsno naučio, objedama, klevetama i organiziranjem urote«, ali bez uspjeha.


Da je ovako o veleposlaniku u Beogradu govorio bilo koji drugi srpski ministar ili državni dužnosnik, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova vjerojatno bi promptno reagiralo kako bi zaštitilo Biščevića.


No, s obzirom na to da je Žigmanov, kojeg je prošli tjedan primio i premijer Andrej Plenković, Hrvat u Vladi Ane Brnabić, u pitanju je vrlo nezgodna situacija za Banske dvore.


Iz ministarstva koje vodi Gordan Grlić Radman nisu nam jučer odgovorili na zamolbu za komentar Žigmanovljevih svježih izjava o Biščeviću.


Veleposlanik ipak nije htio prešutjeti poruke što mu ih je odaslao njegov stari protivnik. Ali, bio je bitno suzdržaniji nego u proljeće prošle godine, kada je Žigmanova nazivao »ego-etnobiznismenom« i kritizirao ga da je »doveo do sadašnje razjedinjenosti i apatije u hrvatskoj zajednici«.


Kako je Žigmanov danas ministar, ne iznenađuje Biščevićevo snižavanje tona u odnosu na njega.


– Najprimjerenije bi bilo reći da nikomu tko se imalo razumije u političke i diplomatske odnose i pravila ne bi palo na pamet da, kao visoki dužnosnik, javno komentira i ocjenjuje djelovanje dužnosnika drugih zemalja.


Ne znam gdje bih našao primjera da, recimo, ministar u švedskoj Vladi komentira i čak napada finskog veleposlanika, čak i kad bi taj švedski ministar bio pripadnik finske manjine u Švedskoj.


Zadržao bih se na tome, iako ima previše toga što će se u javnosti jednom ipak prepoznati, uz kratku opasku da je u najmanju ruku čudno da ministar u Vladi zemlje čije izaslanstvo dolazi u Zagreb da bi najavilo, bolje rečeno naznačilo želju za otopljavanjem i odmrzavanjem odnosa s Hrvatskom, na ovaj način govori o veleposlaniku iste te zemlje s kojom želi odmrznuti odnose i koji će sutra, prekosutra o tom odmrzavanju, nadam se, razgovarati s ministrom vanjskih poslova njegove Vlade ili možda i premijerkom te iste Vlade u kojoj sjedi, pa i s predsjednikom, rekao nam je Biščević, nastojeći objasniti što znači to što je ministar Žigmanov iznova jako oštro progovorio o njemu.


Teške riječi


Dodao je hrvatski veleposlanik u Beogradu još nešto osobno o Žigmanovu.


– Nije nepoznato da dužnosnički položaj sam po sebi ne jamči ni veće znanje ni veću upućenost, da ne kažem i pristojnost, zaključuje Biščević.


Inače, kada su Hrvatski suverenisti, uz pomoć ostatka parlamentarne oporbe, sredinom prošle godine tražili opoziv ministra Grlića Radmana, kao jedan od razloga su u obrazloženju te inicijative naveli i »izjave veleposlanika u Beogradu«.


Zamjerili su šefu hrvatske diplomacije što nije reagirao na »skandalozno ponašanje veleposlanika Biščevića«, koji je svojim javnim istupima protiv Žigmanova »pridonio slabljenju utjecaja hrvatske zajednice u Srbiji«.


Vlada se u očitovanju na zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Grliću Radmanu nije osvrnula na Biščevićevu tezu da je Žigmanov »ego – etnobiznismen«, ali je naglasila da je ministar vanjskih poslova »u stalnom kontaktu sa Žigmanovom u kojem se prepoznaje vjerodostojnog partnera, što je pokazano i u njihovim brojnim susretima«.


Dakle, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini uživa punu potporu Vlade Andreja Plenkovića.


Plenković pohvalno o obojici


Premijer Andrej Plenković je i neki dan, na domjenku Srpskog narodnog vijeća, vrlo pozitivno govorio o ulasku Žigmanova u srpsku Vladu.


No, Banski dvori nisu niti uskratili podršku veleposlaniku u Beogradu. Iskusni političar i diplomat Biščević bio je izbor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića.


Kako međutim, procedura njegovog imenovanja za veleposlanika nije bila završena do predsjedničkih izbora, konačnu odluku o Biščevićevom odlasku u Beograd donijeli su predsjednik Zoran Milanović i Plenković. Bilo je to njihovo prvo zajedničko kadroviranje.