Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ESKALACIJA SUKOBA

Izrael i SAD oborili većinu iranskih dronova i projektila iznad Sirije, šteta od napada je minimalna

Autor: Hina

14.04.2024. 14:30
Izrael i SAD oborili većinu iranskih dronova i projektila iznad Sirije, šteta od napada je minimalna

Foto: ReutersVećinu iranskih bespilotnih letjelica koje su letjele iznad sirijskoga zračnog prostora tijekom iranskih noćnih napada oborili su Izraelci i američki mlažnjaci prije nego što su dosegli ciljeve u Izraelu, rekla su u nedjelju dva zapadna obavještajna izvora.


Reutersu su rekli da su presretanjem u zraku oboreni deseci projektila i bespilotnih letjelica koje je ispalio Iran, a koji su letjeli iznad južne Sirije u pokrajini Deri, sirijskoj Golanskoj visoravni i nekoliko lokacija u istočnoj Siriji duž granice s Irakom.


Američka protuzračna obrana djeluje iz američke baze u al-Tanfu, kao i duž jordanske granice i u istočnoj Siriji, gdje Washington drži stotine vojnika u nekoliko zračnih baza, rekao je jedan izvor.
Nije mogao potvrditi jesu li američki vojni zrakoplovi i obrambeni razarači raspoređeni na Bliskom istoku korišteni u, kako je opisao, “vrlo pripremljenom” odgovoru temeljenom na točnim obavještajnim podacima o vremenu iranske odmazde i njezinu opsegu.


Iran je pokrenuo napad kao odgovor na navodni izraelski zračni napad na iranski konzularni kompleks u Damasku 1. travnja u kojem su ubijeni časnici elitnog korpusa Islamske revolucionarne garde. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.


Sustavi protuzračne obrane Pancir kojima Iran upravlja iz nekoliko zračnih baza unutar Sirije bili su neučinkoviti u obaranju izraelskih zrakoplova, dodala su oba izvora, ne navodeći dodatne pojedinosti.


Regionalni obavještajni izvor rekao je da je američka protuzračna obrana također pomogla Jordanu da obori najmanje desetak dronova i projektila koji su letjeli iznad zemlje prema Jeruzalemu.


Iranske bespilotne letjelice koje su došle iz smjera Iraka i letjele iznad južnog Jordana i grada Akabe prema izraelskoj luci Eilat također su presretnute, dodao je.