Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz putuje u Kinu dok rat u Ukrajini jača, a napetosti na Tajvanu rastu

Autor: Hina

13.04.2024. 21:15
Scholz putuje u Kinu dok rat u Ukrajini jača, a napetosti na Tajvanu rastu

Foto: ReutersNjemački kancelar Olaf Scholz otputovao je u subotu u Kinu u trodnevni posjet tijekom kojeg bi se trebao sastati s predsjednikom Xi Jinpingom nakon zaustavljanja u Chongqingu i Šangaju.


Scholz bi trebao doputovati u Peking u utorak na političke razgovore za koje se očekuje da će obuhvatiti ruski rat protiv Ukrajine, napetosti s Tajvanom i trgovinu.


Zapadne zemlje pokušale su izolirati Moskvu u svjetlu sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, ali Peking je najvažniji saveznik Kremlja, iako je službeno ostao neutralan. Kinesko vodstvo nije osudilo ruski rat i umjesto toga za sukob okrivljuje Zapad.
U međuvremenu rastu napetosti u odnosima između Kine i Tajvana jer Peking tu samoupravnu demokraciju smatra dijelom svog teritorija, iako ona ima neovisnu vladu od 1949. godine.


Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke, a Scholzu će se na sastanku pridružiti desetak menadžera vodećih njemačkih tvrtki. U njemačkom izaslanstvu su i ministar poljoprivrede Cem Özdemir, ministar prometa Volker Wissing i ministrica okoliša Steffi Lemke.


Scholzu je ovo drugo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine, ali je tamo proveo samo jedan dan u studenome 2022. zbog pandemije. Ovo trodnevno putovanje najdulje je otkako je na dužnosti kancelara Njemačke.


Prvo bi se trebao zaustaviti u Chongqingu, najvećem gradu na svijetu, u kojem živi oko 32 milijuna ljudi, a nalazi se na rijeci Yangtze. Tamo, a zatim i u Šangaju, Scholz će posjetiti njemačke tvrtke i obratiti se studentima.