Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

HRVATSKI PREMIJER

Plenković: “Snažno osuđujem napad Irana na Izrael, to je ozbiljna eskalacija i opasna prijetnja”

Autor: Hina

14.04.2024. 13:30
Plenković: “Snažno osuđujem napad Irana na Izrael, to je ozbiljna eskalacija i opasna prijetnja”

Foto: Davor Kovačević



Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju je “snažno osudio” sinoćnji napad Irana na Izrael, ocijenivši da se radi o opasnom razvoju događaja koji zahtjeva da se pokrenu napori prema deeskalaciji.


“Snažno osuđujem sinoćnji napad Irana na Izrael. To je ozbiljna eskalacija i opasna prijetnja regionalnoj sigurnosti”, napisao je premijer na X-u.


U objavio je također naveo da Hrvatska “podržava sve napore koji vode ka deeskalaciji i političkom rješavanju trenutne krize”.




Iran je tijekom noći napao Izrael s oko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila, a napad je završen u nedjelju ujutro bez težih posljedica pošto ih je golema većina presretnuta i oborena.


Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i “u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija”.


Zapad i NATO  osudili su napad Irana bez presedana na Izrael, sa SAD-om i Francuskom koji su ponovili predanost “sigurnosti Izraela”.


Kina i Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, u nedjelju su izrazile zabrinutost zbog iranskih napada na Izrael i pozvale sve strane da pokažu suzdržanost.