Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

LANSIRALI PROJEKTILE

Iran objavio svoje razloge za napad na Izrael: “Time se ta stvar može smatrati zaključenom”

Autor: Hina

14.04.2024. 10:45
Iran objavio svoje razloge za napad na Izrael: “Time se ta stvar može smatrati zaključenom”

Foto: ReutersIranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je rano u nedjelju iransko veleposlanstvo pri UN-u.


“U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji”, navodi se u objavi na društvenoj mreži X.


“To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani”, zaključuje se.
Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.


Iran je u subotu navečer lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izarelska televizija Channel 12.


U tome su sudjelovali britanski i američki zrakoplovi, dodala je ista televizija.


Glavnina iranskih dronova tek se očekuje nad Izraelom.


Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike Irana, pokrenula “velik” napad “dronovima i projektilima” prema Izraelu.


Navodi se da je to “odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, uključujući napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstvo u Damasku”.


Iranski čelnik, ajatolah Ali Hamenei u subotu je navečer objavio na društvenoj mreži X da će “Izrael biti kažnjen”.


Napadu se pridružili Hezbolah i hutisti, koji su također lansirali nekoliko dronova prema Izraelu.


Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari nešto je ranije objavio da deseci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Do Izraela će im trebati nekoliko sati.


“Pomno pratimo iranske bespilotne letjelice koje lete prema Izraelu”, rekao je Hagari. “Ovo je teška i opasna eskalacija.”


Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.


Neposredno prije ove objave, izraelski premijer Benjamin Netanyahu uvjeravao je da se njegova zemlja pripremila za “mogućnost izravnog napada iz Irana” i da je “spremna suočiti se sa svakim scenarijem”, a nakon nje okupio je svoj ratni kabinet na sigurnoj lokaciji u Tel Avivu.


Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.


Izrael i susjedni Jordan, koji se nalazi između Iraka i Izraela, zatvorili su svoj zračni prostor u subotu navečer.  Svoj zračni prostor zatvorio je i Libanon. Sirijska i egipatska protuzračna obrana proglasile su maksimalnu pripravnost.


Iran je, pak, priopćio da će kazniti svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski odgovor na večerašnji napad.


Reakcije 


Europska unija “snažno osuđuje” napad bespilotnim letjelicama i projektilima koji je u subotu navečer pokrenuo Iran protiv Izraela, izjavio je šef europske diplomacije Josep Borrell na X-u, osuđujući “eskalaciju bez presedana” i “ozbiljnu prijetnju regionalnoj sigurnosti”.


Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje “nepromišljen” napad Irana na Izrael. “Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati kaos u vlastitom dvorištu”, rekao je Sunak u priopćenju.


“Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak”, poručio je.


Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to “akcijom bez presedana” kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena izraelu.


Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju rano u nedjelju, pozvalo je na “najveću suzdržanost” kako bi se regija i njezini stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija.