Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dugo neprijateljstvo

Iran i Saudijska Arabija obnavljaju odnose nakon četiri dana tajnih razgovora u Pekingu

Autor: Portal Novi list

10.03.2023. 21:53
Iran i Saudijska Arabija obnavljaju odnose nakon četiri dana tajnih razgovora u Pekingu

Foto: ReutersIran i Saudijska Arabija dogovorili su se u petak da će obnoviti odnose nakon sedam godina neprijateljstava koja su ugrožavala stabilnost i sigurnost u Perzijskom zaljevu i pridonijela sukobima na Bliskom istoku od Jemena do Sirije.


Dogovor je objavljen nakon četiri dana tajnih razgovora u Pekingu između visokih sigurnosnih dužnosnika dviju suparničkih bliskoistočnih zemalja.


Teheran i Rijad dogovorili su se da će “obnoviti diplomatske odnose i ponovno otvoriti veleposlanstva i misije u roku od ne više od dva mjeseca”, po priopćenju koje su objavili Iran, Saudijska Arabija i Kina.
“Dogovor uključuje potvrdu da će poštovati suverenitet država i nemiješanje u unutarnja pitanja.”


Saudijska Arabija okrivila je Iran za raketne napade i napade dronovima na saudijsku naftnu infrastrukturu 2019. te za napade na tankere u Zaljevu. Iran je to zanijekao.


Jemenski Huti bliski Iranu često izvode prekogranične raketne napade i napade dronovima u Saudijskoj Arabiji, koja predvodi koaliciju koja se protiv njih bori, a 2022. proširili su napade na Ujedinjene Arapske Emirate.


Po dogovoru, Saudijska Arabija i Iran suglasili su se da će aktivirati sporazum o sigurnosnoj suradnji potpisan 2001. te još jedan raniji dogovor o trgovini, gospodarstvu i ulaganjima.


Obje zemlje zahvalile su Kini na organizaciji pregovora, te Iraku i Omanu koji su bili domaćini pregovora 2021. i 2022. godine.


Dogovor su potpisali najviši iranski sigurnosni dužnosnik Ali Šamhani i saudijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Musaed bin Mohamed Al-Aiban.


Najviši kineski diplomat Wang Yi rekao je da je obnova odnosa između Saudijske Arabije i Irana “pobjeda” za dijalog i mir


Obnova veza “velika je dobra vijest” u sadašnjem turbulentnom svijetu, rekao je Wang, po priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, na zatvaranju sastanka.


Kina će i dalje igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju gorućih pitanja u današnjem svijetu i dokazati svoju “odgovornost” velike nacije, rekao je Wang.


Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost rekao je da su Sjedinjene Države primile na znanje izvješće o dogovoru i da pozdravljaju sve napore kojima se želi prekinuti rat u Jemenu i smiriti napetosti na Bliskom istoku.


Dvije vodeće bliskoistočne zemlje, jedna šijitska, a druga sunitska, spore se godinama i podržavaju suprotstavljene strane u posredničkim ratovima od Jemena do Sirije i drugdje.


Saudijska Arabija prekinula je 2016. odnose s Iranom nakon što je napadnuto njezino veleposlanstvo u Teheranu u kontekstu spora dviju zemalja oko pogubljenja šijitskog svećenika u Saudijskoj Arabiji.


Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je da normalizacija odnosa otvara velike prilike za obje zemlje i za Bliski istok, najavivši daljnje korake.


“Susjedska politika, kao ključni stup iranske vanjske politike, snažno napreduje u pravom smjeru i diplomatski aparat aktivno priprema daljnje regionalne korake”, objavio je na Twitteru.


Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je da je dogovor podržao vrhovni iranski vođa Ajatolah Ali Hamenei.


“Zato je Šamhani doputovao u Kinu kao predstavnik vrhovnog vođe”, rekao je dužnosnik za Reuters. “Establišment je htio pokazati da vrhovna vlast u Iranu podržava ovu odluku.”