Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Pomirba na pomolu

Iran i Saudijska Arabija počele uspostavljati diplomatske veze nakon prekida 2016. godine

Autor: Hina

10.03.2023. 16:43
Iran i Saudijska Arabija počele uspostavljati diplomatske veze nakon prekida 2016. godine

Foto: iStockIran i Saudijska Arabija uspostavljaju diplomatske veze nakon pregovora u Kini, navodi se u zajedničkom priopćenju koje su u petak objavila državna glasila tih dviju velikih bliskoistočnih zemalja koje su 2016. prekinule diplomatske odnose.


“Islamska Republika Iran i Kraljevina Saudijska Arabija dogovorile su se tijekom pregovora da će ponovno uspostaviti diplomatske veze i otvoriti veleposlanstva i (diplomatska) predstavništva najkasnije za dva mjeseca”, ističe agencija Irna, prenoseći priopćenje koje je objavila i službena saudijska agencija SPA.


Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran prekinuli su veze prije sedam godina, nakon napada prosvjednika na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, pošto je Rijad pogubio poznatog vjerskog šijitskog vođu Nimra al-Nimra.
Iran i Saudijska Arabija u zajedničkom priopćenju “zahvaljuju Republici Iraku i Sultanatu Omanu što su bili domaćini pregovora dviju strana 2021. i 2022. te čelnicima i vladi Narodne Republike Kine što su organizirali i podupirali pregovore u svojoj zemlji”.


Teheran i Rijad podupiru suprotne strane u nekolikim sukobima u regiji, napose u Jemenu.


Iran ima velik utjecaj u Iraku i u Libanonu te vojno i politički pomaže sirijski režim.