Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ODLUKA NARAVNO JEDNOGLASNA

Kineski predsjednik Xi Jinping osigurao treći mandat

Autor: Hina

10.03.2023. 08:29
Kineski predsjednik Xi Jinping osigurao treći mandat

Foto: ReutersKineski predsjednik Xi Jinping (69) u petak je jednoglasnim glasovima gotovo tri tisuće članova kineskog parlamenta, Nacionalnog narodnog kongresa (NPC), osigurao svoj treći petogodišnji mandat, što je i presedan jer time postaje najmoćniji čelnik zemlje nakon Mao Zedonga.


Na izborima nije bilo drugog kandidata, a glasovanje je trajalo oko sat vremena, dok je elektronsko prebrojavanje završeno za 15-ak minuta.


Xi je 2018. ukinuo ograničenja predsjedničkih mandata te je njegova vlast već produžena prošlog listopada kada je ponovno potvrđen na još pet godina kao glavni tajnik središnjeg komiteta vladajuće Komunističke partije.
U iduća dva dana trebali bi biti imenovani ili izabrani i dužnosnici koje je Xi odobrio za popunjavanje najviših pozicija u vladi, uključujući Li Qianga koji je na čekanju za premijera i za kojeg se očekuje da će biti imenovan na drugo mjesto u Kini, za upravljanje drugim najvećim svjetskim gospodarstvom.


Xi je ležerno razgovarao s Lijem, koji je sjedio s njegove lijeve strane, dok su delegati polagali glasačke listiće u elektronske glasačke kutije.


REUTERS

 


Izbor državnih čelnika u parlamentu odvija se tri mjeseca nakon ukidanja stroge politike vezane uz covid-19 i novog vala infekcija uzrokovanog visoko prenosivim sojem virusa omicron koji je zahvatio zemlju, zbog čega su parlamentu svi delegati i osoblje, osim desetaka najviših čelnika, nosili maske.


U ponedjeljak će Xi održati govor prije zatvaranja godišnjeg zasjedanja parlamenta, dok se Kina suočava s brojnim izazovima, uključujući gospodarstvo otežano trogodišnjim obuzdavanjem covida i pogoršanjem odnosa sa Zapadom.


Ranije ovog tjedna, Xi je okrivio SAD i Zapad za poteškoće s kojima se suočava kinesko gospodarstvo.


Uz predsjedničku ulogu koja je uglavnom ceremonijalna, Xija je stranka ponovo izabrala za predsjedatelja središnje vojne komisije, čime je počeo i njegov treći petogodišnji mandat kao vrhovnog zapovjednika kineskih oružanih snaga.


Parlament je također izabrao i Zhao Lejia (66) za novog predsjednika parlamenta te Han Zhenga (68) za novog potpredsjednika, obojica iz Xijevog prethodnog tima stranačkih čelnika u Stalnom odboru Politbiroa.