Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

IVAN SABOLIĆ

Hrvatski veleposlanik u BiH prosvjedovao zbog napada na Hrvate

Autor: Hina

08.11.2022. 20:44
Hrvatski veleposlanik u BiH prosvjedovao zbog napada na Hrvate

Foto: Armin Durgut/PIXSELLHrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić uručio je u utorak ministarstvu vanjskih poslova te zemlje prosvjednu notu zbog nedavnog fizičkog napada na državljane Hrvatske i na simbole hrvatskog naroda u BiH.


Kako je navedeno u priopćenju ministarstva vanjskih poslova BiH, prosvjednu notu veleposlanik Sabolić uručio je pomoćniku ministrice Frani Planiniću a u njoj je iskazana zabrinutost “zbog fizičkog napada uz prijetnju oružjem na pripadnike hrvatskog naroda u BiH, državljane Republike Hrvatske i simbole hrvatskog naroda u BiH, 30. listopada 2022. godine u mjestu Lončari na magistralnoj cesti Tuzla – Orašje, području entiteta Republika Srpska”.


Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Planinić najavio je kako će prosvjedna nota biti upućena relevantnim institucijama Bosne i Hercegovine u cilju rasvjetljavanja ovog slučaja i sankcioniranja počinitelja.
Prosvjedna nota odnosi se na izgred u kojemu su dvojica muškaraca srpske nacionalnosti autombilom zapriječili prolazak svadbenoj koloni u kojoj je bila istaknuta zastava hrvatskog naroda. Zastavu su oteli i polomili a jednog od putnika iz kolone Roberta Tomića, koji se taj dan planirao oženiti, jedan od napadača udario je drškom pištolja po glavi nanijevši mu ozljede.


Iz policijske postaje u mjestu Pelagićevo potvrdilili su kako su zbog ovog incidenta identificirali i priveli dvojicu napadača protiv kojih su podnijeli kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda.


Osobe iz svadbene kolone su kao napadače identificirali Cvijana Cvijanovića i Sinišu Stevanovića. Ovaj su napad osudili i iz Hrvatskog naronog sabora (HNS), koordinacije političkih stranaka u BiH.


“Govor mržnje, netrpeljivost i nasrtaji na hrvatske simbole u BiH, uključujući i RS, su apsolutno neprihvatljivi i trebaju biti primjereno kažnjeni”, navode iz HNS-a.