Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DANIEL KHALIFE

Četiri dana nakon bijega uhićen bivši britanski vojnik osumnjičenik za terorizam

Autor: Hina

09.09.2023. 20:42
Četiri dana nakon bijega uhićen bivši britanski vojnik osumnjičenik za terorizam

Foto: ReutersBivši britanski vojnik Daniel Khalife, optužen za terorizam i špijunažu, uhvaćen je u subotu u Londonu nakon 75 sati bijega koji je pratila javnost Ujedinjenog Kraljevstva. Dominic Murphy, zapovjednik protuterorističke jedinice Metropolitanske policije, rekao je novinarima da je 21-godišnji bivši vojnik, koji je pobjegao iz zatvora HMP Wandsworth prije četiri dana, uhićen na temelju sumnji da je nezakonito na slobodi.


Uhićen je kratko prije jedanaest sati u subotu na stazi uz potok u zapadnom Londonu, rekla je policija.


“Nakon što ga je policajac priveo, u cijelosti je surađivao, stavljene su mu lisice i uhićen je”, prenosi dpa.

Kad je upitan zašto je policiji trebalo toliko dugo da pronađu sumnjivca, Murphy je rekao: “Ovo nije TV program. Ovo je stvarna potjera za nekim tko je pobjegao iz zatvora i prilično je domišljat mladić”. Policija je obećala do 20.000 funti (23.000 eura) za svaku informaciju koja bi “izravno” vodila uhićenju Khelife.


Detektivi vjeruju da je bivši vojnik pobjegao iz HMP Wandswortha tako što se zavezao za donji dio dostavljačkog kombija pošto je napustio zatvorsku kuhinju u kuharskoj uniformi. Nejasno je hoće li biti odveden u zatvor B kategorije ili na lokaciju više sigurnosti.Khalife je čekao suđenje pod optužbom da je postavio lažnu bombu u bazi RAF te prikupljao informacije koje bi mogle biti korisne teroristima ili neprijateljima Velike Britanije.


Zatvor Wandsworth ‘proslavio’ se u prošlosti po nekoliko poznatih bijegova, a najpoznatiji je svakako slučaj iz 1965., kada je zatvorenik Ronnie Biggs pobjegao iz toga zatvora gdje je služio kaznu od 30 godina za napad na poštanski vlak Glasgow-London dvije godine ranije.


Kada je pobjegao iz zemlje Biggs je živio 36 godina u inozemstvu, u Australiji i Brazilu, a uhićen je 2001. te vraćen u domovinu na što je sam pristao. Oslobođen je iz medicinskih razloga 2009. i umro je 2013.