Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KATASTROFA U MAROKU

Bračni par s Ugljana doživio zagrebački potres, sad su skoro poginuli u Marakešu

Autor: Portal ZL

09.09.2023. 19:48
Bračni par s Ugljana doživio zagrebački potres, sad su skoro poginuli u Marakešu

Foto: Screenshot/HRTBroj poginulih u potresu koji je pogodio Maroko kasno u petak premašio je tisuću ljudi. Katastrofalan potres, najgori u posljednjih 60 godina, imao je magnitudu 7,2, po marokanskom geofizičkom centru.


Centar je rekao da se potres dogodio nešto poslije 23 sata (2200 GMT) u području Ighila na Visokom Atlasu.


“Bilo je baš iznenada”


Supružnici Drago i Sonja Palestrina Mazić, Hrvati s Ugljana koji vode mali obiteljski hotel, javili su se HTV-u iz Marakeša. Neozlijeđeni su i na sigurnom, no ovo im nažalost nije prvi potres.
– Ja sam jedan potres doživjela u Sloveniji, drugi u Zagrebu, ovaj je bio najjači. Moj muž je zaspao, krenula sam ga buditi. Bilo je kao da ćemo poletjeti, rekla je za HTV Sonja.


– U Zagrebu smo u novoj zgradi i nekako je skroz drugačiji osjećaj nego ovdje gdje je sve staro. Bilo je baš iznenada, dodao je njezin suprug.


– Nemaš se gdje skloniti, a trajalo je puno dulje nego u Zagrebu, rekla je Sonja.


“Skoro nas je ubilo”


U potresu se srušio dimnjak na njihovom obiteljskom hotelu.


– Pao je s desetak metara, skoro nas je ubilo, kazao je Drago.


Ističe kako je problem što se u slučaju potresa građani nemaju gdje skloniti.


– Imate uske slijepe ulice, u slučaju potresa nemate trg ili neku drugu površinu gdje možete otići.


Kao što je uobičajeno kada se dogodi neko izvanredno stanje u Hrvatskoj, Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama obavijestio je i upozorio sve hrvatske građane koji su se zatekli u Maroku u vrijeme potresa.


Jedan hrvatski državljanin lakše ozlijeđen


– Što se tiče našeg sustava, on je preko sustava SRUUK i u suradnji s teleoperaterima poslao nekih 250 poruka na mobilne uređaje ljudi koji imaju pretplatu na hrvatske teleoperatere.


Isporučene su 243 poruke. MVEP raspolaže podatkom da je jedan hrvatski državljanin lakše ozlijeđen, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.


– U veleposlanstvo se javio 61 građanin, od toga je 24 stalno nastaljenih i 32 koji su turisti. Svi su se javili da potvrde da su dobro. Imamo jako puno poziva iz Hrvatske, njihovih roditelja i prijatelja, koji pitaju je li sve u redu, rekla je Jasna Mileta, veleposlanica RH u Maroku.


– Maroko je vrlo razvijen što se tiče infrastrukture, ali ruralno područje je zaostalo što se tiče građevina i tu je puno stradalih. Materijalne štete ima i u Marakešu.


Stradao je dio starih zidova oko grada. Maroko je razvijena zemlja i vjerujem da će oni to sve obnoviti. Bitno je da se međunarodna zajednica mobilizira. Hrvatska će pomoći, rekla je veleposlanica za HTV.


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.