Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

'NIJE RUTINSKI POSTUPAK'

Sisačka bolnica: Pacijentice u istoj postelji bile kratko, to nije utjecalo na njihovo zdravlje

Autor: Hina

25.04.2023. 19:26
Sisačka bolnica: Pacijentice u istoj postelji bile kratko, to nije utjecalo na njihovo zdravlje

Foto: FacebookKomisija za unutarnji nadzor u Općoj bolnici “dr. Ivo Pedišić”, koji je pokrenut nakon objave fotografije dviju žena koje su bile smještene u istom bolničkom krevetu, utvrdila je da su pacijentice na taj način bile smještene 15 minuta i da to nije utjecalo na njihovo zdravlje.


“Komisija koju čini osam članova utvrdila je kako su obje pacijentice, koje su u bolnicu dovezene sanitetskim prijevozom u razmaku od jedne minute u petak, 14. travnja na isti ležaj stavljene na maksimalno 15 minuta dok nije dovezena još jedna postelja s drugog odjela”, istaknuli su u utorak u priopćenju iz bolnice.


Naveli su da je jedna od pacijentica s fotografije umrla dva dana nakon prijema u bolnicu od posljedica dugotrajne bolesti.


“Nije rutinski postupak”
U unutarnjem nadzoru, komisija je utvrdila da u sisačkoj bolnici zbog rekonstrukcije nedostaje ukupno 118 bolničkih kreveta, te da smještaj više pacijenata u istu postelju nije rutinski postupak.


Taj postupak, ističu, primijenjen je 14. travnja zbog preopterećenosti odjela, a primijenjen je kratkotrajno radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika te do dovoženja drugog ležaja.


“Dodatno je zaključeno kako postupak kratkotrajnog smještaja pacijentica u istu postelju nikako nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje niti je uvjetovao odgađanje postupaka dijagnostike i liječenja”, istaknuli su iz bolnice.


Isprike pacijenticama


Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović uputio je isprike pacijenticama i njihovim obiteljima.


“U ime svih kolega i medicinskog osoblja Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić” Sisak još se jednom najdublje ispričavam pacijenticama i njihovim obiteljima zbog navedenog incidenta”, poručio je u priopćenju. Najavio je da će bolnica poduzeti potrebne mjere kako bi se prevenirale slične situacije u budućnosti.


“Slijedom toga u narednim danima donijet će se serija odluka o unaprjeđenjima sigurnosti i kvalitete skrbi za naše pacijente. Promjene će se odnositi na OHBP, ali i druge dijelove bolnice koji neposredno skrbe za najkompleksnije pacijente“, istaknuo je.