Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

TALIJANSKA PREMIJERKA

Meloni sudjelovala na svečanosti polaganja vijenca u povodu Dana oslobođenja Italije

Autor: Hina

25.04.2023. 20:05
Meloni sudjelovala na svečanosti polaganja vijenca u povodu Dana oslobođenja Italije

Foto: ReutersTalijanska premijerka Giorgia Meloni sudjelovala je u utorak na svečanosti polaganja vijenca u povodu Dana oslobođenja Italije, kojim se obilježava kraj fašizma i nacističke okupacije 1945. godine, javlja BBC.


Dan oslobođenja obično okuplja Talijane i obilježava se paradama. No prvi put od Drugog svjetskog rata Italiju vodi stranka koja je svojim porijeklom vezana uz postfašističku prošlost zemlje. I ovogodišnje svečanosti obilježile su kontroverze.


Na svečanosti u Rimu u utorak sudjelovao je i kolekcionar fašističkih memorabilija, predsjednik Senata Ignazio La Russa, koji obnaša drug najvišu dužnost u državi. Prije nekoliko dana je rekao: “U talijanskom ustavu nema spomena o antifašizmu.” Njegove izjave izazvale su salvu kritika lijevog centra te pozive na ostavku. Čelnica Demokratske stranke Elly Schlein reagirala je inzistiranjem da je “antifašizam u našem ustavu”.


Najdesnija vlada od Drugog svjetskog rata
To nije prvi put da su njegove veze s talijanskom fašističkom poviješću izazvale kontroverzu. Godine 2018. snimljen je kako novinarima pokazuje svoju kuću s bistama i mini-statuama Benita Mussolinija, zajedno s fašističkom memorabilijom. Nedavno je rekao da se nikad neće riješiti svoje biste Mussolinija, jer je to bio dar njegova oca.


Predsjednik Senata jedan je od osnivača stranke krajnje desnice Braća Italije i ključni saveznik Georgije Meloni. Ona ga je odbila osuditi, no u pismu talijanskim novinama Corriere della Sera pokušala se distancirati od fašizma. “Dugo godina, desničarske političke stranke u Parlamentu izjašnjavaju se o svojoj nekompatibilnosti s bilo kakvom nostalgijom za fašizmom”, rekla je. Pozivajući da današnji dan bude “proslava slobode”, Meloni je napisala da je “temeljni rezultat 25. travnja, a tako nedvojbeno i ostaje, potvrda demokratskih vrijednosti koje je fašizam pogazio, a koje su uklesane u ustav republike”.


Okrivila je političare da fašizam koriste kao “alat za delegitimizaciju političkih protivnika: vrstu oružja za masovno isključivanje”. No Georgia Meloni predvodi najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata. Braća Italije izravan je potomak Talijanskog društvenog pokreta, koji su nakon rata osnovali članovi Mussolinijeve Fašističke stranke.