Subota, 30. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ŠETNICA NA MURAJU Postupak nabave za kioske i kućice počinje za desetak dana

24.02.2021. 14:59


Interaktivna maketa povijesne jezgre grada Zadra trebala bi uskoro biti izrađena u bronci dimenzija 4×1,40m te postavljena na Bedemima zadarskih pobuna, odnosno na novoj reprezentativnoj gradskoj šetnici na Muraju te dodatno oplemeniti prostor u sklopu velikog europskog projekta »Zadar Baštini« ukupno vrijednog preko 66 milijuna kuna. Maketa bi trebala prikazivati izgled grada Zadra u srednjem vijeku, kroz 18. te početak 20. stoljeća. Idejna rješenja ponudio je akademski kipar iz Zagreba Damir Mataušić, a izrada je povjerena Ljevaonici umjetnina pri ALU iz Zagreba koja iza sebe ima pozamašnu listu izvedenih radova, a jedan od najboljih prikaza njihovog rada u Zadarskoj županiji je i kip Grgura Ninskog u Ninu.
– Radimo na izradi dokumentacije vezano uz maketu grada koja bi prema idejnom rješenju trebala biti postavljena na bedemima. Oko točne lokacije još uvijek se dogovaramo s nadležnim Konzervatorskim odjelom i projektantom, tražimo najbolju mikrolokaciju, imamo neke ideje, ali još nismo definirali ju sa stopostotnom sigurnošću. Kroz nekoliko dana bi trebao biti gotov idejni projekt, odradili smo nekoliko radnih sastanaka, i temeljem tog projekta ići će se u postupak za izvedbeni projekt i realizaciju tog rješenja, naglasio je Ante Ćurković, v.d. pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.


O lokaciji makete uskoro
Ističe kako će se pojedinosti oko same izrade, prezentiranja, ali i lokacije na kojoj će biti postavljena maketa više znati u idućim danima.
U sklopu projekta »Zadar Baštini« dobili smo ekskluzivni javni prostor kojega građani mogu koristiti za odmor, opuštanje, razonodu, susrete, a nedugo nakon službenog otvorenja upravo naši sugrađani pokazali su veliki interes za ovaj novouređeni javni prostor te ga u vrlo kratkom vremenu prihvatili kao dio svog dnevnog rituala. Nakon što je krajem studenog protekle godine otvorena šetnica na bedemima, krajem siječnja je dobila dobila i uporabnu dozvolu te je sada na redu nova faza radova kojima bi se sadržajno upotpunila ovih 750 metara javne površine. S Grad_Zadar_Free javnom gradskom bežičnom internet mrežom 11 pristupnih točaka nedavno je pokrilo više od 750 metara novouređene gradske šetnice – UNESCO-om zaštićenih Bedema zadarskih pobuna.
– Nakon provedenog tehničkog pregleda izdana je uporabna dozvola. U međuvremenu smo izvještavali nadležna tijela i u tom dijelu imamo još nekoliko bitnih projektnih elemenata koji su vezani uz Bedeme zadarskih pobuna. Druga faza odnosi se na nove projektne elemente koje smo predvidjeli raditi na bedemu. jedan od njih su tipski kiosci, odnosno kućice za koju ćemo uskoro raditi i javnu nabavu. Naime, projektanti su izradili projektnu dokumentaciju za kioske i kućice, za iste smo dobili suglasnost Konzervatorskog odjela i sada pripremamo postupak nabave koji bi trebao krenuti kroz najkasnije desetak dana. Do tada bi trebali biti gotovi troškovnici i projektna dokumentacija te ćemo tada objaviti nabavu za izradu i montažu tih tipskih kioska, odnosno kućica, pojasnio nam je daljnju proceduru Ćurković dodavši kako će ih biti deset te će biti postavljene na najširem dijelu bedema, iznad gradske tržnice.


Dva modula za kioske
Pojasnio je kako je na bedemu već pripremljena sva infrastruktura i pozicije tako da se kućice mogu s lakoćom postaviti.
– Što se tiče namjene kućica to se tek treba definirati, još uvijek nije do kraja definirana namjena svakog kioska od njih deset koliko će ih biti postavljenih. Pojednostavljeno postojat će dva modula, modul jedan bi trebao biti spreman za ugostiteljske namjene, a modul dva bi činile tzv. ostale djelatnosti kojima će se u međuvremenu odrediti namjena. Ne mogu to još točno potvrditi, no pretpostavljam da će biti jedna u službi nekakvog infopointa, neke za suvenire, ali i neke ostale komercijalne namjene. Sve će kućice morati proći proceduru zakupa, ali to još moramo definirati, i to čim se dovrši postupak nabave, za postavljanje i kada se do kraja definira namjena. Sam zakup nije isključivo vezan uz naš odjel već za gradski UO za gospodarenje imovinom te u suradnji s njima moramo definirati sve što treba uz namjenu, da bi se moglo ići u raspisivanje natječaja za zakup, pojasnio je.
Uz maketu i kućice treći element nove faze uređenja ove šetnice je i svakako dovršiti i implementirati sustav praćenja šetača, odnosno uvid u posjećenost bedema, a s druge strane i nadzor moguće devastacije.
Tri projektna elementa
– Moramo dokazati indikatore koji su fiksirani na razini projekta u odnosu na postojeće stanje prije rekonstrukcije bedema u odnosu na završeno stanje. To nije nikakav tabu, to je jednostavno uvid u broj posjetitelja koji nam se događa na bedemu kroz cijelu godinu. Čekamo još uvijek gotovo rješenje i za to, hoće li to biti nekakva kamera ili nešto slično. Ukoliko bude kamera, u tom dijelu je najbitnija kvantiteta, odnosno broj posjetitelja koje smo ostvarili na raniju situaciju koju smo imali, mimo samog projekta. To su ta tri projektna elementa koja su vezana uz projekt »Zadar Baštini«, zaključio je Ćurković.
EU projekt preuređenja dijela bedema u šetnicu još uvijek nije cjelovit u odnosu na sve ono što je zamislio zadarski arhitekt Bogdan Marov, ali kako doznajemo dio na kojemu se radi trebao bi biti okončan do ljeta. Određeni najavljivani sadržaji, poput glazbenih pločnika, ispali su iz realizacije projekta, dok je sudbina financiranja skulpture »Odmor« akademskog kipara iz Zadra Alda Krizmana prepuštena Odjelu za kulturu.
Osim navedenog, u sklopu drugog projekta »Tourism4All« razvija se priča o kompletnoj signalizaciji za edukativnu šetnicu za cijeli dio obuhvata bedema.
Za održavanje Muraja gradski UO za komunalne poslove predvidio je 112 tisuća kuna u ovoj godini.