Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sanader ostaje u pritvoru još mjesec dana

26.12.2010. 23:00
Sanader ostaje u pritvoru još mjesec dana


Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je 10. prosinca uhićen u Austriji zbog tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska, ostaje i dalje u pritvoru, prenijela je austrijska novinska agencija APA pozivajući se na glasnogovornicu državnog tužiteljstva u Salzburgu Barbaru Feichtinger.
Sanader za sada u pritvoru ostaje još mjesec dana, nastavlja APA te dodaje da će se sljedeće saslušanje o ovom slučaju održati 27. siječnja sljedeće godine.
Sanader se, prema savjetu svojih odvjetnika, nije izjasnio o zahtjevu za izručenjem u Hrvatsku na ročištu održanom u Salzburgu.
Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prošli je četvrtak saslušalo Sanadera u istrazi koja je u međuvremenu pokrenuta u Austriji. Riječ je o prijavi jedne banke iz Tirola što je protiv Sanadera podnešena zbog pranja novca. Sanader je u tom saslušanju odbacio da je umiješan u pranje novca.
Ukoliko bi se u tom slučaju protiv Sanadera podigla optužnica u Austriji, to bi otežalo, odnosno odgodilo izručenje Hrvatskoj, jer bi slučaj za Austriju postao prioritetan i on bi se morao riješiti prije izručenja.
U slučaju da Sanader ne bude izručen po brzoj proceduri po kojoj je potreban njegov pristanak, sud u Salzburgu odlučuje o izručenju, a Sanader protiv te odluke može podnijeti žalbu višem sudu u Linzu, što može znatno odgoditi izručenje.
Sanadera je 22. prosinca ispitalo i istražno povjerenstvo koruškog parlamenta koje se bavi istragom afere Hypo. Sanader, koji se nalazi u pritvoru u Salzburgu, je u oba slučaja ispitan video vezom