Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Miris oktana

NAGRADA GRADA ZADRA Vesela utrka u kojoj su Fićo i Tesla jedan uz drugoga

Autor: Juraj Vunjak

05.05.2024. 21:13
NAGRADA GRADA ZADRA Vesela utrka u kojoj su Fićo i Tesla jedan uz drugoga

Foto: Arif Sitnica



Na sjevernom parkiralištu ŠC Višnjik održan automobilistički spektakl pod nazivom Nagrada grada Zadra 2024. u organizaciji Automobilistički kluba RTZ. Vozači su se natjecali u kronometar vožnji u kategoriji za automobile, a najmlađi su mogli sudjelovati i uživati u karting utrkama. Ukupno je sudjelovalo 100 vozača i vozačica, većinom iz Dalmacije, a rezultati iz utrka bodovali su se za Prvenstvo Regije Jug. Osim licenciranih vozača, natjecanju su mogli pristupiti i nelicencirani vozači koji posjeduju tehnički ispravna vozila.


Cjelodnevni događaj


Događaj je trajao gotovo cijeli dan, te je za to vrijeme privukao velik broj gledatelja koji su mogli svjedočiti čarima brzine i vještinama vozača. U utrci su sudjelovali različiti automobili, od kultnih klasika do suvremenih najnovijih modela. Najpopularniji predstavnici bili su besmrtni Fićo (Zastava 750), Peglica (Fiat 126p) i Yugo, a uz njih česta pojava bili su Honda Civic, Alfa Romeo (modeli 147 i 156), Peugeot 106 i 206, Citroen Saxo, Volkswagen Polo, Seat Ibiza i ostali. Zanimljivo je kako se među novijim automobilima našla čak i jedna Tesla (model S) koja je, iako tiha, pokazala munjevito ubrzanje električnih vozila. Većina automobila koji su sudjelovali u utrkama bila je produkt “kućne radionice”, dakle vozila na kojima strastveni vlasnici rade i “tuniraju” ih kako bi od sasvim običnih gradskih automobila napravili trkaće “jurilice”. Utrka je prošla bez ikakvih incidenata ili ozljeda vozača, iako je bilo nekoliko sudara s pregradama tijekom vožnje koji su uglavnom rezultirali poslom za vulkanizera ili autolimara. Organizacija događaja bila je na pravoj razini. Uz organizatore, za odličnu manifestaciju zaslužni su i brojni volonteri, koji su marljivo radili i pomagali organizaciji s postavljanjem staze, šatora i aparature, ali i hitro popravljali štete nastale na trkaćem podiju. Ozbiljnoj i odgovornoj organizacijskoj strukturi svjedoči i činjenica kako su čitavo vrijeme bili prisutni djelatnici Hitne pomoći i vatrogasci, koja na sreću nisu morali intervenirati niti jednom. Uz njih tu su bili i brojne ostale službe poput šlepera, vulkanizera, limara, mehaničara i ostalih koji su ekspresno uklanjali sve probleme s automobilima. Jedan od voditelja organizacije, Goran Ban, komentirao je ovaj sjajni automobilistički događaj.



Kućna radinost




– Prezadovoljni smo, jedan od najbolje organiziranih događaja do sada. Sve je prošlo bez problema, nismo imali nikakvih kikseva, a natjecatelji su također jako zadovoljni, nije moglo proći bolje! Imali smo ukupno 100 natjecatelja, mahom iz regije Jug, odnosno Dalmacije. Uz njih tu su bili vozači iz Promotivnog natjecanja grada Zadra te čak i nekoliko natjecatelja koji žive izvan Hrvatske. Naravno, svi automobili koji su sudjelovali u utrci su rađeni u kućnim radionicama naših vozača. Nitko ovdje nije kupio gotov trkaći automobil, već iz ljubavi i strasti prema automobilizmu posvećuju vrijeme i pažnju svojim autima, ti projekti za njih predstavljaju i posao i zabavu – rekao je Ban i zaključio:


– Ovo nam je već četvrta godina, polako se navikavamo na čitav organizacijski proces. Sada sve već ide “po špagi”, tako da je ove godine organizacija događaja bila vrlo jednostavna, ali i efikasna. Želi se zahvaliti svima, pogotovo našim sponzorima koji su nas također popratili. Naravno, nikad ne mogu dovoljno zahvaliti našim volonterima i ostalom osoblju bez kojih ovakav događaj ne bi bio moguć.