Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sadržaj septičkih jama prazne u prirodu

Autor: Z L

19.01.2013. 23:00
Sadržaj septičkih jama prazne u prirodu


Članovi EKO-Udruge “Ravni kotari” ovih dana obišli su mjesta u okolici Zemunika Donjeg i zatekli niz zagađenja, posebno slučajeva kada pojedinci koji crpe septičke jame, umjesto da ih saniraju na ispravan i zakonski način, nekontrolirano prazne sadržaj u prirodu, u blizini plodnih polja, te u jaruge i potoke koji su povezani sa ostalim vodotocima u okolini, a neki od njih i sa Vranskim jezerom. Sadržaj septičkih jama prazni se tako u jarugu Novak koja je povezana s Kotarkom, pa i u samu Kotarku.
– Obilaskom terena uvjerili smo se da se otpad i sadržaj septičkih jama bacaju i na području Tromilje, posebno na područjima zvanim Brig i Dešpet. Takvim postupcima treba odlučno stati na kraj, poručuju iz udruge.
Sanitarna inspekcija i Inspekcija zaštite prirode proglasile su se nenadležnim za takve slučajeve, te uputili na prijavu policiji i izradu službenog zapisnika da bi se mogla podići prijava protiv prekršitelja. Udruga je stoga napravila fotodokumentaciju te poziva nadležne službe na reakciju.
– Taj problem pražnjenja septičkih jama prisutan je i u većini susjednih općina pa je potrebno hitno izraditi program zbrinjavanja istog. Općina Zemunik Donji počela je s pripremama izgradnje “pročistača” čime će problem biti konačno riješen. Do izgradnje tog projekta treba hitno napraviti dogovor svih zainteresiranih, pa i osoba koji vrše pražnjenje septičkih jama, da se odredi privremeno i pogodno mjesto za istovar sadržaja septičkih jama.
Ističu i kako su predškolska djeca i djeca nižih razreda iz Zemunika Donjeg sami uzeli stvar u svoje ruke, stavljajući prepreke na putove kojima se služe cisterne za pražnjenje septičkih jama.