Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Intervencija na pučini

Medicinski brod Ocean Viking spasio 29 migranata na Mediteranu

Autor: Hina

21.04.2023. 21:55
Medicinski brod Ocean Viking spasio 29 migranata na Mediteranu

Foto: Ilustracija/iStockOcean Viking, brod za medicinske intervencije na moru, u najmu SOS Mediterraneea, spasio je u noći na petak 29 migranata na “malteškom području potrage i spašavanja”, priopćila je humanitarna nevladina organizacija sa sjedištem u Marseilleu, na jugu Francuske.


Uzbuna je oglašena putem Alarm Phonea, telefonske linije za osobe u nevolji na moru kojom upravlja nevladina organizacija.


Migranti “u nevolji na moru već pet dana” bili su “čamcu od staklenih vlakana neprikladnom za plovidbu”, navodi nevladina organizacija dodajući da je “od prve uzbune do trenutka kada je Ocean Viking pronašao čamac s migrantima koji su trebali pomoć prošlo 20 sati”.
“Premda su bile svjesne težine situacije, pomorske vlasti nisu pomogle osobama u čamcu dok su se vremenski uvjeti pogoršavali”, ističe nevladina organizacija i napominje da “dok je Ocean Viking evakuirao brodolomce, malteški helikopter je kružio iznad čamca i talijanski ophodni brod je bio ondje, ali nitko od njih nije pomogao ekipama SOS Mediterraneea u potrazi niti je pomogao u koordiniranju” akcije.


Nevladina organizacija dodaje da su talijanske vlasti odredile luku Bari za iskrcaj spašenih migranata, koji je udaljen dva dana plovidbe.


Središnji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, smatra Međunarodna organizacija za migracije (IOM). UN-ova agencija ocjenjuje da je 2022. na tom području nestalo 1.417 ljudi.