Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Teško ostvarivo

Sabor glasa o prijedlogu oporbenih zastupnika za opozivom premijera

Autor: Hina

03.03.2023. 10:40
Sabor glasa o prijedlogu oporbenih zastupnika za opozivom premijera

Foto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatski sabor u petak će glasovati o prijedlogu 33 oporbenih zastupnika da se opozove premijera Andreja Plenkovića, a da bi to oporba ostvarila, mora pridobiti 76 zastupnika, što je, kažu vladajući, teško zamislivo.


Premijerov opoziv inicirao je Domovinski pokret, koji ga u suradnji s ostalom oporbom ‘proziva’ za brojne afere: Janaf, Ina, ‘sms’, ali i za zatvaranja sisačke Rafinerije, izostanak obnove i zdravstvene reforme.


Vlada je odbila sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene, te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru Plenkoviću.
Prvi je to put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost da se raspravlja o njegovu opozivu. Oporba je od tada, bezuspješno, nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, nikada premijera.


Saborski zastupnici glasovat će o točkama raspravljenim tijekom protekla dva tjedna među kojima su i konačni prijedlog Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za mobilnost i programe EU, izmjene i dopune Zakona o Državnom inspektoratu, izmjene zakona o morskom ribarstvu i o akvakulturi, izmjenama zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima te o Pravosudnoj akademiji.


Prije toga zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o sudskim pristojbama kojim se propisuje način naplate sudskih pristojbi za radnje koje sud poduzima na zahtjev stranke u sudskim postupcima.