Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uoči saborske rasprave

Grbin: "Hrvatska je među najboljima u korupciji, a AP je direktno upleten u nju"

Autor: Hina

23.02.2023. 16:02
Grbin:

Foto: Patrik Macek/PixsellZastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u četvrtak, uoči saborske rasprave o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću, da je Hrvatska u EU pri dnu po novcu kojeg građani imaju za život, a u vrhu po korupciji u koju je izravno upleten „AP i njegova svita“.


Svakoga dana u medijima možemo čitati o novoj aferi, a sve vode prema uredu „famoznog AP“, rekao je Grbin prije nego je Hrvatski sabor formalno otvorio raspravu o povjerenju koju je iniciralo 33 oporbenih zastupnika na čelu sa Domovinskim pokretom.


Zbog toga se danas, kazao je, u Saboru mora razgovarati kako se i u što Hrvatska vodi i tko je odgovoran.
Hrvoje Zekanović (HDS) uzvratio mu je da brojne afere postoje i u SDP-u, a da je ključna „GP“, Peđa Grbin koji si je neovlašteno uzeo 50 tisuća kuna iz proračuna.


Penava: Stvorili ste okruženje Divljeg zapada


Gdje su pare, zapitao je zastupnik prije nego je za govornicu izišao Ivan Penava (DP) i pobrojao razloge, odnosno afre zbog kojih je njegova stranka inicirala opoziv.


„Stvorili ste okruženje Divljeg zapada u kojem cvjeta korupcija i u kojem vi mislite da možete što hoćete“, spočitnuo je premijeru i vladajućima koji će na njegov istup spremaju izreći brojne replike, na to upućuju podignute pločice za replike od kojih se dobar dio sabornice doslovno ‘zažutio’.


O povjerenju premijeru Plenkoviću Sabor raspravlja prvi put otkako je on u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost. Oporba je proteklih godina bezuspješno pokušavala opozivati cijelu Vladu i niz ministara, ali nikada premijera.


Oporba navodi da su brojni razlozi za opoziv – od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere ‘software’ i ‘sms’ u kojoj je, smatraju kompromitiran zbog poruka bliskih suradnika prema direktorima javnih tvrtki.


Vlada odbija sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru.