Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ražanac će dobiti 160 vezova

Autor: Branko Božić

02.02.2010. 23:00
Ražanac će dobiti 160 vezova


Predviđena je dogradnja glavnog lukobrana i izgradnja sekundarnog, dogradnja postojećeg lomljenog dijela, uređenje 6.243 metara četvornih obale i gatova. Uz čitav taj dio ići će šetnica, zelene površine, suhi vez, a radovi bi trebali početi već ove godine
U općinskoj vijećnici Ražanac održana je javna rasprava Studije utjecaja na okoliš za morsku luku. Skup je u ime općinske uprave otvorio i pozdravio općinski načelnik Dragutin Miočić. Okupljene mještane Ražanca predvođene predsjednikom Mjesnog odbora Petrom Zelićem pozvao je na strpljenje i toleranciju kao i da se u što većem broju uključe u raspravu, istaknuvši kako se ovdje radi o projektu vrijednom 35 milijuna kuna te životnom interesu svakog Ražančanina.
Miočić je potom dao riječ glavnom koordinatoru zaduženom za čitavu proceduru pomoćniku pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije dipl. pravniku Josipu Matiću.
Pojašnjavajući proceduru Matić je uz ostalo rekao kako je općina Ražanac naručitelj Studije, a da je Županija nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Republike Hrvatske ocijenilo da Studija sadrži sve elemente propisane zakonom o utjecaju na okoliš, donijelo odluku da se dokument stavi na javni uvid mještanima Ražanca, a potom i na javnu raspravu. Studija je izložena u prostorijama općine, a pored nje je i knjiga primjedaba u koju će zainteresirani građani moći dati sve do 8. veljače ove godine svoja pisana mišljenja, primjedbe i prijedloge.
– Nakon osmog veljače općina Ražanac dostavit će nam kompletnu knjigu primjedaba. Iza toga datuma mi ćemo cijeli spis predmeta uputiti ponovno u ministarstvo u Zagreb, koje će u konačnici donijeti rješenje o prihvatljivosti zahvata te utvrđenje mjera zaštite okoliša, što će biti zeleno svjetlo za početak izrade glavnog projekta, rekao je Matić.
U nastavku spomenutu Studiju izrađenu u zagrebačkoj tvrtki “Oikom” d.o.o. prezentirao je djelatnik te tvrtke, a ujedno i njezin autor dr.sc. Tomi Haramina, uz pomoć dipl. ing. građevine Željka Korena s zagrebačkog Instituta za primjenjenu ekologiju.
– Svrha izrade zahvata veličine 21.622 metra četvorna nove luke je prvenstveno zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva, koje trenutačno ima na raspolaganju premale kapacitete u luci te razvoj turizma s obzirom da će se u ovdje raditi i vezovi za nautičare kao i ostali turistički sadržaji, rekao je Haramina.
– Predviđena je dogradnja glavnog lukobrana na zapad u dužini od 145 metara, izgradnja sekundarnog lukobrana od 65 metara, dogradnja postojećeg lomljenog dijela za 190 metara, izgradnja maksimalnih 160 vezova. U kopnenom dijelu luke predviđa se uređenje 6.243 metara četvornih obale i gatova. Na južnom dijelu bit će istezalište brodova i tu će se montirati dizalica. Uz čitav taj dio ići će šetnica, zelene površine, a unutar luke bit će i suhi vez. Uzduž kopnenog dijela u cijeloj će se dužini izgraditi dvosmjerna cesta zajedno s parkiralištem kapaciteta 60-80 vozila, rekao je Haramina.
U okviru izrade studije u dva navrata su provedena ronilačka ispitivanja dna te hidroarheološka istraživanja i nije ništa značajnije pronađeno. Analizirana je i kulturna baština jer se u neposrednoj blizini istočnog dijela nalazi utvrda iz 16. stoljeća, na kojoj se trenutačno obavljaju konzervatorski radovi. Studijom je propisano da se kod projektiranja tog dijela obavezno mora surađivati sa zadarskim konzervatorima.
– Pomno smo analizirali sve mjere zaštite te smo ustanovili da će ovaj zahvat imati prihvatljiv utjecaj na okoliš, naravno uz pridržavanje svih zakonom propisanih mjera zaštite, rekao je Haramina, pozvavši na kraju okupljene mještane da se uključe u za njih dragocjenu raspravu.
Za riječ se prvi javio Nenad Kožul. Njega je zanimalo hoće li nadograđeni i produženi lukobran imati utjecaja na krajobraz te hoće li buka i vibracije iz luke smetati okolnim kućama. Goran Kožul je pak želio znati kada bi se konačno moglo krenuti u realizaciju čitavog projekta. Odgovarajući na ova i druga postavljena pitanja Tomi Haramina je rekao da lukobran zbog konfiguracije Ražanca mora biti takav, a da buke i vibracija ne bi smjelo biti. Što se pak tiče početka izgradnje općinski načelnik Dragutin Miočić je rekao da će ona sigurno krenuti već tijekom ove godine.
Miočić je na kraju zahvalio svima koji na bilo koji način sudjeluju u ovom projektu, te je pozvao sve Ražančane u domovini i iseljeništvu da se oko ovog milenijskog projekta uhvate za jedan te isti štap.