Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NEKOLIKO TEORIJA

Što je izazvalo misteriozni bljesak nad Kijevom? Stigle nove informacije

Autor: Portal NL

20.04.2023. 12:35
Što je izazvalo misteriozni bljesak nad Kijevom? Stigle nove informacije

Foto: TwitterŠto je sinoć izazvalo misteriozni bljesak iznad glavnog grada Ukrajine? Snimke neobičnog nebeskog događaja preplavile su društvene mreže, a o porijeklu bljeska kruže brojne teorije, sve do one da su u pitanju vanzemaljci.


Kijevski dužnosnici su isprva izrazili sumnju da je u pitanju pad NASA-inog satelita na zemlju, no američka svemirska agencija ubrzo je za BBC to demantirala, navodeći da se njihov satelit još nalazi u orbiti.


Ukrajinske zračne snage priopćile su kako se ne radi o ruskom zračnom napadu, a prema najnovijim izjavama u pitanju bi mogao biti pad – meteorita.
Bljesak je na nebu iznad Kijeva primijećen oko 22 sata po lokalnom vremenu. Aktivirana je uzbuna za zračni napad, ali “zračna obrana nije bila aktivna”, rekao je na Telegramu čelnik kijevske vojne uprave Serhiy Popko.


Američka svemirska agencija objavila je ranije ovog tjedna da će povučeni satelit od tristotinjak kilograma ući u Zemljinu orbitu u srijedu. Svemirska letjelica RHESSI, koja se koristila za promatranje solarnih baklji, lansirana je u nisku Zemljinu orbitu 2002. i rashodovana 2018., objavila je Nasa.


No Rob Margetta iz Nasinog ureda za komunikacije rekao je za BBC da je satelit još uvijek bio u orbiti u trenutku kada je bljesak opažen, te da će ponovno ući u Zemljinu atmosferu tijekom noći. NASA i američko ministarstvo obrane nastavili su pratiti RHESSI, dodao je.


Da se radi o meteoru smatra i Alpha Centauri, ukrajinska svemirska neprofitna organizacija.


“Danas bi u Zemljinu orbitu zaista trebao ući NASA-in satelit RHEESI, no njegova je putanja jako daleko od Ukrajine. Objekt koji je pao blizu Kijeva je po svemu sudeći meteor”, javili su.