Duh bogate tradicije, osebujni mirisi i okusi uskrsnih blagdana mogli su se jučer doživjeti u Sukošanu na Mali Uskrs, Bijelu nedjelju ili nedjelju Božjega milosrđa, nedjelju nakon najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. Uz bogati stol prepun uskrsnih delicija pjevalo se i družilo, veselilo prelijepom malouskrsnom jutru. Tu je bio i veliki Zeko koji je razdraganoj djeci dijelio uskrsne čokoladice i bombone, a posjetitelji su snimali svaki detalj za uspomenu i društvene mreže.
Riječ je o tradicionalnom, četrnaestom po redu "Malouskršnjem doručku" na centralnom trgu Gornja vrata od Male do Velike mise u župnoj crkvi sv. Kasijana koji je od 9 do 11 sati okupio Sukošance i turiste koji su zbog tradicije, ali i besplatnih delicija okupirali blagdanski stol prekrcan jajima utvrdo, pogačama, pletenicama s jajem, vinom, prošekom, rakijom, špaletom, kuhanom šunkom, kapulicom ljutikom, rotkvicama, crnim i zelenim maslinama, solju, , kolačićima u obliku zečića, suhim smokvama, mendulatima, orahnjačom, makovnjačom…
Naime, organizatori Turistička zajednica općine Sukošan i KUD Zlatna luka ovim etno-eko i gastro događajem žele svim posjetiteljima, kao i prvim gostima koji borave u Sukošanu i okolici, predstaviti gastronomsku ponudu sukošanskih tradicionalnih uskrsnih jela i običaja.
– Okusi i mirisi ovdašnje tradicije pravi su doživljaj. Ovdje sam s društvom iz Češke i Austrije, prezadovoljni su, kazala je gospođa Jana koja već godinama dolazi u Sukošan, ne samo ljeti već i za crkvene blagdane.
A da cijelo događanje dobije onaj kulturni "baštinski štih", pobrinuli su se ovdašnji folkloraši i folklorašice koji su u ritmu gitare i tamburice pjevali pjesme "Kraljice neba", "Sukošansko ravno polje", "Oj vijole", "Gospe Milosrđa", "Moj Sukošane, moje selo malo", "Lastavica leti al je bura prati" i druge tradicijske i obrađene narodne pjesme.
– Neki su se od starih uskrsnih običaja izgubili, a neki su se ipak uspjeli održati. Pored tradicionalnog blagoslova jela i vina još su važan dio uskrsnog folklora određene igre, osobito one vezane uz uskrsna jaja, navodi Mirjana Veleslavić Nadinić dodajući kako su obojena ili "ofarbana" jaja, odnosno pisanice, najljepši ukras blagdanskog stola te ukusan i nezamjenjiv sastojak uskrsnog doručka.
Hrane i pića je bilo dovoljno za sve, a stol je temeljito očišćen. A mrvice i ostaci koji se nisu pojeli prema pučkoj i crkvenoj tradiciji su se spalili. Uz to su vezana mnoga narodna vjerovanja i praznovjerja.
– Dobro raspoloženje i zabava, prema reakcijama, dobar su znak za nadolazeću turističku sezonu, uvjeren je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.
najnovije
najčitanije
Nogomet
liga prvaka
Dinamu minimalne šanse za plasman u daljnju fazu
Svijet
novi napad
Izrael ne prestaje raketirati Gazu, poginulo najmanje sedmoro Palestinaca
Hrvatska
manje nego lani
U blokadi 200 tisuća ljudi, duguju gotovo četiri milijarde eura
Zadar
odbijeno kreditno jamstvo
Ništa od novih kioska, tržnica je ionako mrtva
Moda
Savršene lokne
Mučite se sa stiliziranjem kovrčave kose? Ovo su razlozi
Crna Kronika
u tijeku očevid
STRAVIČNA NESREĆA Ralicom u Gračacu naletio na pješakinje, jedna teško ozljeđena
Zadar
hotelski lanac
Hyatt Regency Zadar u potrazi za 150 radnika, u četvrtak organiziraju Dan karijera
Županija
opasne ceste
Devetero pješaka ozlijeđeno u naletima automobila na zebri
Županija
Javna rasprava do 27.12.
Nezadovoljstvo s Prostornim planom u Jasenicama. Baričević: ‘Izmjenama se napravilo pet koraka unazad’
Zadar & Županija
Više sreće drugi put