“Preradimo višnju marašku zajedno” naziv je zadnje radionice u sklopu projekta “Višnja maraška kao sastojak funkcionalne hrane” koja je održana u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju u srijedu. Na radionici su prezentirane nove tehnologije prerade višnje maraške u dva nova proizvoda i iskustva u njihovoj praktičnoj primjeni.
– Tijekom provođenja projekta optimizirali smo različite procese prerade višnje maraške u dva proizvoda – liofilizirana višnja maraška i praškasti proizvod od nje. Želja nam je bila pokazati nove mogućnosti prerade proizvođačima i prerađivačima. To su nešto skuplje tehnologije, ali se njima mogu dobiti funkcionalni proizvodi koji na tržištu mogu postići veću cijenu. Interes za njima pokazali su na samom početku projekta u zadarskoj Maraski, a kasnije i iz Agrokora i Jamnice odakle su se zanimali za praškasti proizvod. Liofilizirana višnja maraška pokazala se dobra u proizvodnji pralina i čokolade, rekla je voditeljica projekta prof. dr. sc. Verica Dragović – Uzelac s Prehrambenog biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Projekt “Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane” vrijedan je 496,8 tisuća eura i financira se iz predpristupnog fonda EU IPA III c sa 72,5 posto i iz proračuna Ministarstva znanosti s 27,5 posto. Nakon njegovog provođenja Zadarskoj županiji ostat će opremljen laboratorij koji je podloga za nove projekte i povezivanje s drugim sveučilištima.
Liofiliziranu višnju marašku u proizvodnji čokoladnih bombona koristi zadarski čokolatijer Dubravko Vitlov koji je na radionici prenio svoja iskustva.
– Kada govorimo o višnji maraški najbolja iskustva imam upravo s liofiliziarnom. S njome mogu napraviti što hoću i postigao sam vrhunske rezultate. Radi se o odličnom proizvodu koji ima svoje mjesto u proizvodnji, kaže Vitlov.
najnovije
najčitanije
Županija
NEMA VODOVODA
U Slivnici Gornjoj i dalje žive bez vode
Hrvatska
NOVI UDAR
Ugostitelji najavljuju drastično poskupljenje kave: “Ako ste pili tri, od sada ćete dvije”
Svijet
FRANJO
Papa u Veneciji, na svom prvom putovanju nakon više mjeseci
Zadar
ODJEL ZA ZDRAVSTVENE STUDIJE
U ponedjeljak predstavljanje knjiga uglednih hrvatskih psihijatara
Zadar & Županija
JAVLJA HAK
Zbog snimanja filma povremeni prekidi prometa kod Paškog mosta
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Zadar
OB ZADAR