Nedjelja, 4. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Kraj pada

Pred najvećim proizvođačem bakra na svijetu svijetla je budućnost

Autor: Hina

26.01.2023. 12:10
Pred najvećim proizvođačem bakra na svijetu svijetla je budućnost

Foto: ReutersProizvodnja bakra u Čileu, najvećem svjetskom proizvođaču, rast će do kraja desetljeća slabije no što se očekivalo zbog kašnjenja novih projekata, procjenjuje regulator u izvješću u koje je Reuters dobio uvid.


Čileanska proizvodnja bakra smanjila se u 2022. na 5,345 milijuna tona, prema trenutnim procjenama, i time bi trebao završiti ciklus pada, povezan s pandemijom, citira Reuters procjene regulatora iz neobjavljenog izvješća.


“Za vrijeme pandemije brojni važni projekti u idućih 10 godina nisu napredovali na području inženjerstva i okoliša”, navodi se u izvješću.
U ovoj godini proizvodnja bi trebala porasti na 5,467 milijuna tona, a u 2024. na 5,891 milijun tona, izračunali su regulatori.


Zbog kašnjenja projekata vrhunac, od nekih 7,14 milijuna tona, vjerojatno će dosegnuti 2030. godine, procjenjuje Cochilco, pomaknuvši rok za dvije godine.


Prije godinu dana čileanski regulator prognozirao je vrhunac proizvodnje u 2028. godini, uz procijenjeni obujam od 7,62 milijuna tona.


Procjene su dosta slabije no što su bile u prethodnim godinama, napominje Cochilco.


Problemi s proizvodnjom u Čileu mogli bi potaknuti rast cijena bakra na svjetskim tržištima, koja je snažno porasla od 2020., premašivši 9.000 dolara po toni. Zbog prosvjeda smanjena je i proizvodnja u susjednom Peruu, drugom proizvođaču bakra u svijetu.


Do 2033. proizvodnja bi po prognozama regulatora trebala ponovo ubrzati, uz prognoziranu stopu rasta od 17 posto i očekivani obujam od 6,58 milijuna tona, pod uvjetom da se otvore novi rudnici..


Održavanje ili povećanje proizvodnje u ‘starim’ rudnicima neće biti dovoljno, napominju.


U odgovoru na upit Reutersa, voditelj istraživanja u čileanskom regulatoru Víctor Garay rekao je da je vrhunac proizvodnje očekuje kasnije budući da novi projekti zahtijevaju studije i analize, a to je dugotrajan proces.


Čileanski proizvođači bakra traže pak više “pravne sigurnosti” za ulaganja nakon što je vlada uskratila dozvole za projekt vađenja željeza i bakra Dominga. Neizvjesnost stvara i novi ustav, dodaju.