Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Budućnost energetike

Australija, Čile i Maroko mogli bi biti od velike važnosti za Europu

Autor: Hina

24.01.2023. 18:16
Australija, Čile i Maroko mogli bi biti od velike važnosti za Europu

Foto: iStock“Zeleni” vodik iz uvoza mogao bi u EU do kraja desetljeća cijenom konkurirati vodiku iz domaće proizvodnje, a glavni dobavljači mogli bi biti Australija, Čile i Maroko, pokazala je u utorak studija tvrtke za savjetovanje u energetici.


Unija planira do 2030. podmirivati polovinu potreba za ‘zelenim’ vodikom iz uvoza, a ostatak iz domaće proizvodnje. Do kraja desetljeća trebala bi proizvoditi 10 milijuna tona, a dodatnih 10 milijuna tona uvoziti, prema planu REPowerEU


“Uvoz u EU vodika iz Australije, Čilea i Maroka (proizvedenog uz upotrebu obnovljivih izvora) bit će ekonomski atraktivan 2030. godine” i pomoći EU da ostvari taj cilj, objavila je konzultantska tvrtka Aurora Energy Research koju su osnovali akademici sa Sveučilišta Oxford.
Uvozne cijene (vodika) iz tih zemalja bit će konkurentne onima vodika proizvedenog u EU, utvrdila je Aurora na temelju modela koji je kao osnovu za analizu koristio Njemačku.


“Te zemlje imaju veliki potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije i mogle bi proizvesti ‘zelenu’ električnu energiju potrebnu za proizvodnju vodika uz vrlo niske troškove”, objasnio je direktor Aurore Hanns Koenig.


Električna energija proizvodila bi se korištenjem energije Sunca, vjetra i vode. Prema izračunima Aurore, proizvodni trošak po kilogramu ‘zelenog’ vodika iznosit će 2030. godine 3,10 eura u Australiji, Čileu i Španjolskoj, te 3,20 eura u Maroku.


Najjeftinija bi bila isporuka cjevovodom, sa Španjolskom i Marokom kao dobavljačima, čime bi španjolski vodik bio znatno jeftiniji od vodika proizvedenog u Njemačkoj, pokazali su izračuni.


Ranija studija pokazala je da će se trošak proizvodnje ‘zelenog’ vodika u Njemačkoj 2030. kretati u rasponu od 3,90 do pet eura po kilogramu, navodi agencija dpa.