Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

S.O.S. za zdravstvo

Povorka liječnika stigla na Markov trg: “Premoreni, podcijenjeni, potplaćeni, nema odmora dok traje obmana”

Autor: P. N.

18.03.2023. 12:20
Povorka liječnika stigla na Markov trg: “Premoreni, podcijenjeni, potplaćeni, nema odmora dok traje obmana”

Foto: Lovro Domitrović/PixsellU 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka gdje su u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva.


Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.


Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti”.
“Želimo nesposobnoj administraciji poručiti da se primi posla”, kazala je Nataša Ban Toskić, koja je zatim posebnu poruku uputila hrvatskom premijeru.


“Plenkoviću želimo poručiti da je nešto trulo u sustavu i toga nam je dosta. Beroša ne zanimaju problemi liječnika. Milijun ljudi će brzo ostati bez obiteljskog liječnika. Liječnike se proziva, omalovažava bez argumenata. Plaće obiteljskih liječnika najniže su u sustavu liječničkih plaća, a ipak se od nas očekuje svašta.”


Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.U 11,30 sati okupit će se na Trgu sv. Marka ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora, a organizatori očekuju da će im se pridružiti i drugo medicinsko osoblje i hrvatski građani.


Pod geslom “SOS za zdravstvo” prosvjed organizira pet krovnih liječničkih udruga – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika.


Ističu loše stanje u zdravstvenom sustavu, lošu pokrivenosti zemlje liječničkim timovima i ordinacijama, mlade liječnike koji odlaze u inozemstvo kao i brojne prekovremene sate, no i da Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme već da se bavilo lošim izgovorima.


Prosvjedna povorka kreće u 10,45 sati Ilicom do Trga bana Jelačića, planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11,30 sati, a sam prosvjed započinje u 12,05 sati.


Na prosvjedu će se prisutnima obratiti predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić, predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske.


Zbog prosvjedne povorke, od 10,45 do 11,45 obustavljen je bio tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove ulice te će tramvajske linije prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera.