Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ministar zdravstva

Beroš: Problemi u zdravstvu? Nemamo čarobni štapić

Autor:

17.03.2023. 21:47
Beroš: Problemi u zdravstvu? Nemamo čarobni štapić

Foto: Davor KovačevićO situaciji u zdravstvu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.


O preventivnim pregledima


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će preventivni pregledi spriječiti teške bolesti i kako je to njihov cilj.


– Jačanjem prevencije unaprjeđujemo dijagnostiku takvih bolesti, unaprjeđujemo liječenje i u konačnici ishode. to je naš cilj.
U zemlji gdje imamo doajena prevencije prof. Andriju Štampara dosta moramo poraditi na tome i na taj način se može unaprijediti sve zdravstvene ishode, rekao je Beroš.


Preventivne preglede obavljat će uglavnom obiteljski liječnici koji su već ionako preopterećeni.


– Postoji široka radna skupina koja je analizirala sve elemente, uključujući opterećenost liječnika obiteljske medicine. Stoga su ponuđena dva koncepta – u ordinacija liječnika obiteljske medicine ili na punktu doma zdravlja ako je to ravnatelju doma zdravlja lakše i jednostavnije omogućiti.


Pilot-projekt služi tome da procijenimo naše ideja i njihovo funkcioniranje na terenu pa da vidimo u kojem smjeru ići.


Nakon rezultata pilot-projekta sagledat ćemo funkcioniranje istog i odlučit ćemo u kojem će smjeru krenuti Nacionalni projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, rekao ministar zdravstva.


O reformi zdravstva


U Saboru je danas predstavljena reforma zdravstva. Stanje je takvo da mladi liječnici odlaze, nedostaje 200 liječnika, 4000 medicinskih sestara. Na pitanje kako riješiti taj problem ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi – upravo reformom.


– Stoga je reforma utemeljena i ona je odgovor na većinu navedenih pitanja. Danas su u Saboru usvojena dva najvažnija zakon u zdravstvenom sustavu.


Oni predstavljaju temelj za provođenje reforme, međutim oni su samo prvi korak. Nakon toga čeka nas još puno posla i ti koraci su jasno definirani, istaknuo je.


Kako zadržati mlade liječnike?


Na ponovno pitanje kako bi liječnici trebali ostati u Hrvatskoj i kako proizvesti nove liječnike rekao je kako u ovom trenutku ne želi reći da ne nedostaje liječnika u Hrvatskoj.


– Mogli bi načelno reći da ih ima relativno dovoljno, ali da nisu dobro raspoređeni. To je odgovornost ove Vlade i ranijih Vlada.


Konkretno 90-ih godina 12 godina nisu raspisivane specijalizacije. Sada osjećamo posljedice takvog nedjelovanja i neaktivnosti. Stoga je naš zadatak riješiti, no nemamo čarobni štapić, rekao je Beroš.


– Prošle godine po analizama Hrvatske liječničke komore zaposleno je najviše specijalizanata u zadnjih 20-ak godina, njih 714. Od 2016. godine u sustav je ušlo 20% liječnika više. Specijalizacija traje 4-6 godina, ovisno o djelatnosti.


To je dugotrajan proces. Moramo biti svjesni naše odgovornosti jer temelj ove reforme koju sada uspostavljamo reflektirat će se u budućnosti kroz 5-6 godina, desetljeće ili dva.


Sada baštinimo posljedice ranijeg činjenja ili nečinjenja isto tako sada postavljamo temelj za zdravstveni sustav naše budućnosti, objasnio je Beroš.


O dugovima u zdravstvu


Ministar zdravstva rekao je da dugovi u zdravstvu ne rastu.


– Dugovi su stabilno visoki, ali zato radimo reformu da bi promijenili paradigmu financiranja zdravstvenog sustava i da bi u konačnici počeli plaćati po učinkovitosti i kvaliteti, a ne kao sada na osnovu limitnog faktora.


Kad je riječ o tim troškovima RH Vlada i ministarstvo doista radi sve da unaprijedi modernu medicinu. Od 2016. godine 14 milijardi kuna utrošili smo samo na posebno skupe lijekove za liječenje naših pacijenata i otprilike 180 milijuna kuna samo za djecu koja boluju od spinalne mišićne atrofije. Sve su to enormni troškovi.


Uzimajući u obzir da je izdvajanje po glavi stanovnika iz doprinosa u RH 960 eura, a prosjek EU-a 3200 eura ja se ponekad pitam kako uspijemo sve financirati. Međutim, u ovom trenutku su dugovi stabilni i ne rastu, naglasio je Beroš.


O prosvjedu pet liječničkih udruga


O sutrašnjem prosvjedu pet liječničkih udruga koji imaju oštre kritike na situaciju u zdravstvu i na rad resornog ministra, Beroš je rekao kako je bilo kakvu dilemu i krizne elemente potrebno rješavati razgovorom za stolom.


– Međutim, taj razgovor mora uvijek biti u dobroj vjeri, na neki način s jasnim rezultatima istog. Ako vam netko dođe razgovarati s figom u džepu nema od toga ništa.


Sve što je obećano će se realizirati, poput reprezentativnosti liječničkog sindikata, poput uredbe o koeficijentima koja je u izradi, rekao je Beroš te dodao da ne može govoriti o rokovima.


– Rokovi ovise o općenitoj ekonomskoj situaciji, o ministarstvu financija, općenito o funkcioniranju Vlade u cjelini no ispunit će se zasigurno, naglasio je.


Na kraju je rekao kako će sutra u vrijeme prosvjeda pet liječničkih udruga biti s jednom udrugom pacijenata.