Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PREMIJER UPUTIO SUĆUT

Plenković: 'S tugom sam primio vijest o smrti Miljenka Mike Grgicha'

Autor: Hina

14.12.2023. 21:14
Plenković: 'S tugom sam primio vijest o smrti Miljenka Mike Grgicha'

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak sućut obitelji proslavljenog američkog vinara Miljenka Mike Grgicha, istaknuvši da je Grgić dao  izniman doprinos razvoju vinarstva i prepoznatljivosti hrvatske vinarske tradicije u svijetu i nikada nije zaboravio svoje hrvatske korijene. “S tugom sam primio vijest o smrti slavnog američkog vinara hrvatskog podrijetla gospodina Miljenka Mike Grgicha. Po dolasku u Sjedinjene Američke Države iz rodne Dalmacije, svojim je znanjem, trudom i marljivošću vinariju Grgich Hills Estate doveo na svjetski poznat glas”, naveo je premijer Plenković u izrazima sućuti obitelji Grgich.


U njegovoj vinariji u kalifornijskoj Napa Valley nastali su najbolji svjetski Chardonnay i najbolji američki Cabernet Sauvignon, a njegove nagrađivane butelje vina izložene u Nacionalnom muzeju američke povijesti Smithsonian priznanje su njegovim iznimnim postignućima, dodao je.


Svjetsku slavu Miljenka Mike Grgicha postigao je 1976. godine kada je njegov Chardonnay pobijedio na natjecanju u Francuskoj.
“S impresivnom karijerom dugom preko šest desetljeća, nikad ne zaboravivši svoje hrvatske korijene, gospodin Grgich dao je izniman doprinos razvoju vinarstva i prepoznatljivosti hrvatske vinarske tradicije u svijetu. U ovim tužnim trenucima upućujem Vam u ime Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno izraze najdublje sućuti i suosjećanja”, stoji u izrazima sućuti premijera Plenkovića.


Poznati hrvatski vinar Miljenko Grgić,  kojeg su zvali kraljem Chardonnaya, umro je 13. prosinca u 101. godini života, objavili su iz njegove vinarije, a vijest su prenijeli i kalifornijski mediji.


“Shvatio sam da se vina ne rade samo glavom i osjetilima. Morate ga raditi i sa srcem”, uvod je u Grgichev nekrolog, objavljen na službenoj stranici njegove vinarije Grgich Hills Estate, smještene u dolini Napa u Kaliforniji.


Miljenko Grgić (eng. Mike Grgich) rodio se 1. travnja 1923 u mjestu Desne u blizini Metkovića. Studirao je vinarstvo na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1954. otišao je u Njemačku na usavršavanje, zatim je emigrirao u Kanadu te kasnije dobio posao u vinariji u Kaliforniji. Radio je u području Napa Valley, poznatom po vinogradima.


Osnovao je vlastitu vinariju u suradnji s partnerom Austinom Hillsom u Rutherfordu u Kaliforniji pod nazivom Grgich Hills Cellar.


Njegovo vino Chateau Montelena Chardonnay iz 1973. pobijedilo je na natjecanju vina u Parizu 1976. Osvojio je prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina.  Kao priznanje njegovom doprinosu vinarskoj industriji, Grgić je primljen u Kuću slavnih “The Culinary Institute of America”, 7. ožujka 2008.


Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, na zamolbu predsjednika Franje Tuđmana, otvorio je svoju vinariju i na Pelješcu, kod sela Trstenik.