Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

legendarni vinar

Umro Miljenko Mike Grgich; posljednji intervju dao za Zadarski list

Autor: Manuela Plohl

14.12.2023. 10:10
Umro Miljenko Mike Grgich; posljednji intervju dao za Zadarski list

Foto: Osobna arhivaTužne vijesti zadesile su ljubitelje vina ovo jutro, najznačajniji zagovarač hrvatskog vinarstva u svijetu i najpoznatiji američko-hrvatski vinar umro je u 100-oj godini života, u krugu svoje obitelji. Izgubili smo hrvatskog velikana u svijetu vina – Miljenka “Mike” Grgicha, oca američkog Chardonnaya i ujedno jednog od najpoznatijih američkih vinara.


Mike je rođen u mjestu Desne kod Metkovića u Hrvatskoj, a preminuo u 101. godini života, ostavljajući iza sebe neizbrisiv trag u vinarskom svijetu.


Rođen 1923. godine, Grgich je započeo svoj vinarski put u rodnom kraju prije nego što je krenuo putem svjetske slave. Svoje umijeće brusio je u poznatoj vinariji Beaulieu Vineyard prije nego što je postao ključni član tima kao glavni enolog danas najslavnije američke vinarije Chateau Montelena u Kaliforniji.
Grgich je bio instrumentalni dio povijesnog uspjeha te vinarije 1976. godine, gdje je njegov Chardonnay iz 1973. godine na “Paris Tastingu” pobijedio najbolja francuska vina, stvarajući nevjerojatan presedan i postavljajući temelje za procvat američkih vina na svjetskoj sceni.


Njegov životni put od malenog sela u Hrvatskoj do svjetske slave simbolizira strast, predanost i neumorni rad. Grgich je bio pionir u uvjeravanju svijeta da se izvrsna vina ne proizvode isključivo u europskim vinogradima, već da Amerika također ima svoje mjesto među najboljim vinima svijeta.


Istinska vinska ikona


Međutim, Hrvatska je također izgubila, ne samo vrhunskog vinara već i strastvenog zagovaratelja hrvatskih vinskih kvaliteta u Miljenku. Njegova povezanost s rodnom zemljom bila je snažna, a njegova postignuća na svjetskoj vinskoj sceni bila su za istinski ponos hrvatskog vinogradarstva.


Grgich nije samo donio svoje znanje i vještine u Sjedinjene Američke Države, već je uvijek isticao ponos na svoje hrvatske korijene. Njegov uspjeh predstavljao je ne samo osobnu satisfakciju već i veliki doprinos promociji hrvatskih vina diljem svijeta.


Njegova vinarija u Hrvatskoj, u Trsteniku na Pelješcu, dio je njegova plana za izlazak Hrvatske iz vinske sjene koja ju je nepravedno zadesila. Grgich je bio neumoran u promicanju hrvatskih sorti grožđa, tradicionalnih vinogradarskih praksi i jedinstvenog terroira koji čini hrvatske vinograde posebnima. Njegov odlučan duh i nevjerojatan radni etos bili su inspiracija mladim vinogradarima i vinarima u Hrvatskoj, Americi te cijelom svijetu.


Njegova smrt označava ne samo gubitak vrhunskog stručnjaka za vino već i velikog ambasadora hrvatske vinarske baštine. Hrvatska je izgubila svoju vinsku ikonu, ali će njegovo nasljeđe živjeti kroz svaku čašu njegove kapljice vina.


I zato nazdravimo danas za pokoj duše velikog vinara i prisjetimo se sa sjetom ove svjetske legende vinarstva, te dignimo čašu visoko i ponosno u zrak, baš kako bi on volio. Počivaj u miru, Miljenko “Mike” Grgich, tvoje vino i tvoje priče ostat će s nama zauvijek.


U četvrtak, 21. prosinca 2023. u prilogu Zadarskog Lista, u „Plodovima Zemlje i Mora“ moći ćete pročitati vinsku kolumnu u potpunosti posvećenu njegovom velikom životu uz izjave njegove obitelji i njega osobno, koje smo ekskluzivno dobili prije desetak dana.