Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SVETI OTAC

Papa Franjo zabrinut zbog umjetne inteligencije: Ne smijemo moralno rasuđivanje prepustiti strojevima

Autor: T.I.

14.12.2023. 20:26
Papa Franjo zabrinut zbog umjetne inteligencije: Ne smijemo moralno rasuđivanje prepustiti strojevima

Foto: Wikimedia CommonsIzmeđu ostalog, ovu je godinu obilježila umjetna inteligencija, i to uglavnom ne zbog nepobitnih pozitivnih mogućnosti i perspektiva, već i široke lepeze opasnosti koju potencijalno nosi sa sobom. U cijeloj priči mogućnost da će umjetna inteligencija dugoročno učiniti potrebu za ljudskim radom i znanjem u mnogim gospodarskim sektorima suvišnom je možda i najbenignija. U krivim rukama, pod kontrolom ljudi koji ne žele dobro drugim ljudima, narodima ili cijelom čovječanstvu, umjetna inteligencija može napraviti mnogo štete, od kreiranja lažnih vijesti do mogućnosti do toga da se umjetna inteligencija zloporabi u vojnim svrhama, a u krajnjoj konzekvenci možda i otrgne ljudskoj kontroli.


Da je stvar ozbiljna znali smo i prije, kad tehnološki moguli poput Elona Muska govore da bi umjetna inteligencija mogla postati „najrazornija sila u povijesti čovječanstva“ ako se ne regulira na pravi način, a na kraju godine dobili smo u tom smislu potvrdu ozbiljnosti i od najvišeg duhovno-religijskog autoriteta na svijetu. Danas je naime, u svojoj tradicionalnoj poruci za Svjetski dan mira 2024, 1. siječnja, papa Franjo upravo umjetnu inteligenciju istaknuo u prvi plan, što sugerira i njen naslov „Umjetna inteligencija i mir“.


Prepoznajući i sam razorni potencijal umjetne inteligencije i moguću „tehnološku diktaturu“ kao prijetnju civilizaciji, u poruci je pozvao svjetske vlade i oni koji na bilo koji način odlučuju o ovim pitanjima da se na globalnoj razini donese pravno obvezujući dokument koji regulira granice uporabe umjetne inteligencije naglasivši se ne smije dopustiti da algoritmi zamijene ljudske vrijednosti.
“U opsesivnoj želji da kontroliramo sve, riskiramo gubitak kontrole nad sobom. U potrazi za apsolutnom slobodom, riskiramo upadanje u spiralu tehnološke diktature” – zapisao je između ostalog Papa u poruci.


Papu, koji je i inače često kritizirao politiku država koje forsiraju proizvodnju oružja, posebno brine što se umjetna inteligencija može (zlo)upotrijebiti u vojne svrhe.


“Istraživanje novih tehnologija u području takozvanih smrtonosnih autonomnih oružanih sustava, uključujući naoružavanje umjetne inteligencije, razlog je za ozbiljnu etičku zabrinutost. Autonomni oružani sustavi nikada ne mogu biti moralno odgovorni subjekti“ – piše papa Franjo uz zaključak da unikatni ljudska sposobnost da moralno rasuđuje i donosi etičke odluke ne može biti prepuštena stroju.


Na predstavljanju poruke za Svjetski dan mira u Vatikanu, kardinal Michael Czerny, voditelj vatikanskog ureda za ljudski razvoj naglasio je da Papa nije osoba koja je a priori skeptična prema modernoj tehnologiji, upravo suprotno, on cijeni tehnološki i znanstveni napredak koji ide na dobrobit čovječanstvu, ali je opravdano zabrinut po pitanju uporabe umjetne inteligencije.