Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

motivirani mržnjom

Plenković: Osuđujemo one koji bez dokaza prokazuju

Autor: Hina

16.02.2023. 10:25
Plenković: Osuđujemo one koji bez dokaza prokazuju

Foto: Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak kako najoštrije osuđuje one koji bez dokaza prokazuju, motivirani mržnjom pod krinkom zaštite prava djece, osvrćući se na slučaj uhićenih hrvatskih državljana i na ozračje koje se stvara oko djece posvojene iz afričkih zemalja.


Premijer je na sjednici Vlade rekao kako će Hrvatska i hrvatska Vlada i dalje štititi prava i interese svojih državljana koji su trenutno u Zambiji, što i rade od trenutka kada su saznali za njihovo pritvaranje, putem diplomatskih i konzularnih predstavnika te drugih kontakata, polazeći od ustavne obaveze i bez presumiranja ičije krivnje.


“Zgroženi smo i najstrože osuđujemo retoriku i poteze onih koji bez dokaza osuđuju, stigmatiziraju i prokazuju. To je neodgovorno i opasno ponašanje, motivirano netrpeljivošću i mržnjom”, poručio je.
Plenković je ocijenio kako politizacija ove teme očito služi za osobnu promociju pojedinaca i stjecanja vidljivosti određenih stranaka koji to čine pod krinkom zaštite prava djece u Africi i one koja su već prošla proces posvojenja, stekla naše državljanstvo i žive u Hrvatskoj.


“Govori se o navodnoj dobrobiti te djece, njihovoj sigurnosti, a s druge strane olako i bez dokaza se insinuira da su njihovi roditelji trgovci ljudima. Ovakva retorika je dovela do toga da ta djeca na ulici i u školi doživljavaju uvredljive komentare, da ih se naziva kupljenima, otetima i proziva da nemaju roditelje”, upozorio je.


Naveo je kako su ta djeca došla iz siromašnih zemalja, često lošeg zdravstvenog stanja, nerijetko iz nasilnog okruženja i njihova integracija u naše društvo već je u samom startu ionako zahtjevna.


Plenković je pozvao hrvatske građane da ne dozvole da manipulacije, dezinformacije i govor mržnje u našem društvu budu glasniji i bitniji od dobrobiti te djece.


“Ako je u postupcima posvojenja bilo nepravilnosti, o tome će odlučivati nadležna hrvatska tijela, a nedostatke, za koje smo svjesni da postoje, adresirat ćemo kroz izmjene zakonodavstva”, rekao je.


Vlada će u skladu sa zakonima štititi interese te djece, oni su hrvatski državljani, jednakopravni članovi našeg društva i imaju pravo na obitelj i sigurnost, dodao je.


“Jednako tako štitit ćemo pravo svakog našeg državljana na pravično suđenje i humano postupanje i u Hrvatskoj i u inozemstvu”, poručio je Plenković.


Premijer je također kao jednu od važnih tema na današnjoj sjednici Vlade istaknuo program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.


“Od 2016. do 2022. na ovakve preglede odazvalo se već gotovo 90.000 hrvatskih branitelja i ovakvi preventivni sistematski pregledi su itekako korisni za sustavno praćenje zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja, osobito hrvatskih ratnih vojnih invalida”, rekao je.


Plenković je također najavio kako se sutra u Saboru očekuje izglasavanje novog Zakona o obnovi, a u kojem će prihvatiti nekoliko amandmana koji su došli sa strane parlamentarnih stranaka i pojedinih zastupnika.