Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

finale kupa

Jakirović naglašava da se ništa neće riješiti u Zagrebu

Autor: Davor Petrović

15.05.2024. 13:47
Jakirović naglašava da se ništa neće riješiti u Zagrebu

Foto: Davor Kovačević/NL



Prošla subota donijela je Sergeju Jakiroviću prvi trenerski trofej u hrvatskom nogometu, a ova srijeda otvara lov na drugi. Dinamo na svom terenu dočekuje Rijeku na prvoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa i nada se ishodu koji će mu donijeti prednost za uzvrat na Rujevici. No, Jakirović naglašava da se ništa neće riješiti u Zagrebu.


– Rijeka je odigrala fantastičnu sezonu. Još je igra i sigurno će tražiti priliku za dobar rezultat. Želimo odigrati dobru utakmicu i uživati u nogometu. Mi smo ostvarili glavni cilj, ali voljeli bismo osvojiti i Kup. Umor je prisutan, ali to je onaj slatki umor. Sada opet igramo za trofej i napravit ćemo sve za pobjedu. Imamo unutarnjih rezervi i igrača koji su manje igrali. Oni će nam pomoći u ovom finalu – kaže Jakirović.


Dodatnu dimenziju prvoj rundi borbe za Rabuzinovo sunce dat će i arheološka iskopina Hrvatskog nogometnog saveza koji je tko zna otkuda izvukao i oživio pravilo gola u gostima.




Pri tome nije na odmet podsjetiti da je to u nogomet uvedeno prije skoro šezdeset godina, kada su klubovi na gostovanja uglavnom putovali vlakovima i autobusima. Budući da sada živimo u 21. stoljeću, UEFA ga je eliminirala uoči početka sezone 2021./22.


Gol u gostima


– Takvo je pravilo i moramo mu se prilagoditi. Sada je kasno za priču, o tome se moralo ranije pričati. To je specifično natjecanje jer vrijedi pravilo gola u gostima. Da se podsjetimo na ta vremena. No, mi ćemo se prilagoditi i paziti da ne primimo gol, a oni će morati riskirati da zabiju. Pravo na osamnaest igrača i dva golmana donosi nam slatke brige pa moramo dobro razmisliti – rezonira trener Dinama.


Novitet predstavlja i igranje finala na dvije utakmice. Taj model je zadnji put upotrebljen u hrvatskom nogometu prije deset godina, kada je Rijeka osvojila Rabuzinovo sunce baš protiv Dinama (1:0, 2:0).


– Prošle sezone sam bio na finalu Kupa na Rujevici. To je bilo teško za organizirati, samo što tenk nije bio na cesti. Sada se išlo na dvije utakmice, ali slažem se sa Željkom Sopićem da je bolje igrati jednu. Možda na Opus Areni, na novom stadionu. Mene nitko ništa nije pitao, želim li jednu ili dvije utakmice – govori Jakirović.


Proteklih tjedana, nakon angažiranja stranih sudaca za derbije SuperSport HNL-a, dosta se raspravljalo o istom aranžmanu za finale Kupa, no od te ideje se ipak odustalo.


Domaći sudac


– Koga god delegiraju, mi se prilagođavamo. Vjerujem da će suđenje biti dobro. Sve se na kraju izniveliralo. Bunimo se i mi i oni koji igraju protiv nas, ali to je tu negdje. Siebert je odsudio kao da je Liga prvaka i on mi je ostavio najbolji dojam.


Maresca je isto bio dobar, Mađar koji je sudio na Rujevici nije ta razina. Sve je počelo nakon te VAR afere, a ja ne vidim što je tamo krivo dosuđeno. Meni su to gluposti. Stavio se maksimalan pritisak na suce. Znam o čemu pričam, ali generalno su ljudi odradili dobar posao. Samo je važno da suđenje nije tendenciozno – kaže maksimirski šef struke.


Četiri prvenstvena ogleda s Rijekom Dinamu su priuštila tri pobjede i remi, ali Jakirović podsjeća da je uvijek vladala neizvjesnost.


– Sada će odlučivati nijanse. Između nas nema prostora za iznenađenja. Neće nam nedostajati motivacije jer igra se za trofej i napravit ćemo sve da ga pokušamo osvojiti. Vjerujem da smo kvalitetniji, ali ima i Rijeka svoju kvalitetu. Zato kroz ove dvije utakmice očekujemo malu razliku na našoj strani. Smatram da možemo svugdje zabiti gol, pa i na Rujevici. Sada bih bio zadovoljan s bilo kakvom pobjedom bez primljenog pogotka – zaključuje Jakirović.