Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

elektra zadar

ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog - priključaka struje

Autor: Katarina Ergović

15.05.2024. 13:09
ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog - priključaka struje

Foto: Arhiva ZLUSKOK je, na temelju kaznene prijave djela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 20 hrvatskih državljana, jednog državljana Austrije te jedne državljanke Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, pomaganja u primanju mita te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, osam hrvatskih državljana u dobi od 68, 65, 56, 51, 46, 45, 39 i 38 godina, kao zaposlenici Hrvatske elektroprivrede d.d. – Operatora distribucijskog sustava d.o.o., Elektre Zadar, s ciljem da se neosnovano okoriste, od XII. do XIV. okrivljenika te XVI. do XX. okrivljenika kao vlasnika obiteljskih kuća, apartmana i poslovnih prostora, za žurno rješavanje zahtjeva za priključenje objekata na elektromrežu koje su podnijeli Elektri Zadar zatražili novčanu nagradu od 2.000 kuna do 1.500 eura, na što su oni i pristali. Nakon predaje traženog novca te nakon što su I. i V. obavili unaprijed dogovoreno, XII. do XIV. okr. te XVI. do XX. okr. izvršili su potrebna plaćanja prema Elektri Zadar čime su se stekli uvjeti za izvršenje radova i priključenja objekata na elektromrežu.


Nadalje se osnovano sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadru, I., II. i VI. okrivljenici kao zaposlenici Elektre Zadar, sukladno dogovoru zatražili od XV. okrivljenika – investitora izgradnje stambene zgrade te XXII. okr. vlasnika stana da će im, za novčanu nagradu od 6.000 kuna, odnosno 500 eura, priključiti objekte na elektromrežu bez izrade novog elektroizvoda i bez mrežnog elektroormara, iako su znali da je to protivno mjerodavnom Pravilniku, na što su oni i pristali te su im predali tražene iznose kao nagradu za učinjeno.
Također se sumnja da su od siječnja 2020. do svibnja 2020. godine u Zadru, II. i III. okrivljenik u istom svojstvu, sukladno dogovoru zatražili od XXI. okrivljenik da će mu za novčanu nagradu od najmanje 1.000 eura sačiniti svu potrebnu dokumentaciju za priključenje građevinskog objekta u izgradnji u vlasništvu njegove supruge na elektromrežu, iako su znali da priključenje objekta nije moguće provesti jer je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu, a na što je XXI. okrivljenik pristao.


Nakon što je II. okrivljenik, na traženje i po uputi III. okrivljenika, u poslovnoj dokumentaciji Elektre Zadar neistinito prikazao da se radi o poljoprivrednom neizgrađenom zemljištu s crpkom za vodu, dokumentaciju je ostavio na potpis nadređenom rukovoditelju koji je predmet odbio potpisati i tako odobriti priključenje. Unatoč tome, III. okr. je u dogovoru s XI. okrivljenik kao odgovornom osobom društva, predigao potreban elektroormar kojeg je XI. okrivljenik posredstvom drugog društva postavio na lokaciji priključenja navedenog objekta.


Potom je svojim potpisom i pečatom društva u kojem je odgovorna osoba izdao ateste elektroinstalacija, iako je znao da na navedenom objektu električne instalacije uopće nisu izvedene. Tako sačinjenu dokumentaciju XI. okrivljenik je predao III. okrivljeniku koji ju je priložio u spis predmeta prilikom otvaranja Zahtjeva za priključenje na elektromrežu u Elektri Zadar.


Osim toga, sumnja se da su od travnja do kolovoza 2020. godine u Zadarskoj županiji, I. do III. okrivljenika te VIII. okrivljenika, kao zaposlenici Elektre Zadar i IX. okr. kao osnivač i odgovorna osoba trgovačkog društva s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se I. do III. okrivljenika te VIII. okrivljenika u Elektri Zadar zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za IX. okrivljenika, a na kojima je njegovo društvo izvodilo elektroinstalaterske radove.


Kao protuuslugu im je IX. okrivljenik dao veći broj bjanko Potvrda o uporabljivosti izvedene električne instalacije i Izjava o ispitivanju električne instalacije ovjerene njegovim potpisom i pečatom njegovog društva, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva za korištenje mreže naplatiti iznose od 1.500 do 4.000 kuna, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta. To su okrivljenici u najmanje sedam navrata i učinili, čime su neistinito prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju.


Jednako tako se sumnja da su od svibnja do srpnja 2020. godine u Zadarskoj županiji, III., IV. i VII. okrivljenici kao zaposlenici Elektre Zadar i X. okrivljenik kao vlasnik obrta s ovlaštenjem za izdavanje atesta elektroinstalacija neophodnih za priključenje objekata na elektromrežu ili izmjene elektrobrojila, s ciljem da se okoriste, dogovorili da će se III., IV. i VII. okrivljenici u Elektri Zadar zauzeti za požurivanje rješavanja više predmeta koji su od interesa za X. okr., a na kojima je njegov obrt izvodio elektroinstalaterske radove.


Zauzvrat im je X. okrivljenik dao, kao i u prethodnom slučaju, veći broj bjanko ovjerenih bjanko potvrda i izjava, znajući da će ih okrivljenici upotrijebiti i od podnositelja zahtjeva naplatiti iznose od 1.200 kuna do 200 eura, koliko iznose stvarne cijene navedenih atesta. To su okrivljenici u najmanje osam navrata učinili i tako prikazali da su elektroinstalacije u objektima uporabljive, nakon čega su priključci i pušteni u eksploataciju.